Янко Петров Станев е завършил Висш медицински институт – Варна и работи като лекар в община Долни Чифлик до 1990 година. Притежава и диплома по “Публична администрация” от Нов български университет.

Кмет е на район “Владислав Варненчик” в периода 1990-1999 година. Общински съветник от 1999 година до сега.

Кариерата на Янко Станев в политиката започва през 1990 г., когато се записва в партията на Петър Дертлиев – БСДП. По същото време Станев е назначен за кмет във временната управа на варненския квартал “Владиславово”.

През 1991 г. е издигнат и за кмет на Варна, но на вътрешнопартийните избори в СДС е предпочетен по-късно избраният син кмет и депутат Христо Кирчев.

Станев е един от идеолозите за създаването на Демократична алтернатива за републиката – ДАР и участва като неин кандидат на парламентарните избори през 1994 г. През 1995 г. става кмет на квартал “Владиславово” от името на ДАР.

Д-р Станев заедно със СДС печели убедително парламентарните избори през 1997 г. Става член на партия СДС.

През 1999 г. е избран за председател на местен клуб на СДС и за член на общинския съвет на партията.

През 1999 г. след провала на бившия областен управител Добрин Митев на изборите за кмет на Варна, Станев е избран за член в Общинския съвет.

На 20 юли 2005 г. д-р Янко Станев е изключен от СДС след скандал с централното ръководство на синята партия. На 5 декември 2005 г. става член на ДПС.

Янко Станев – лидер на „СДС – Варна“ „Истории от прехода“

Къде бяхте на 10 ноември 1989 г. ?

Всъщност аз съм в политиката още преди 10 ноември 1989 г. В осми клас пристигна инспектор от отдел „Просвета“ и щеше да инспектира часа на класния. Моята учителка ме помоли да й обясня за политиката, тъй като знаеше, че чета всички вестници (независимо, че всички бяха еднакви). Набързо й обясних за Ясер Арафат и Палестина. Тя беше преподавател по математика и въобще нямаше представа, тоест имал съм някакви гени. След това (преди 10 ноември) направихме опит с още един колега да създадем Български лекарски съюз, за което ни прибраха след около 10 дни. Бяхме напечатали устава, взехме от окръжния педиатър д-р Костов един стар устав от 1927 г. със стария шрифт.

Коя година се случва това?

През 1988 г.

Малко преди да падне режимът?

Да. Напечатехме устава и решихме, че трябва да отидем до Русе и до Ветово, за да поговорим с други колеги и на следващия ден ни прибраха. Имах теза, че след като има съюз на учителите, писателите, художниците и жените, защо да няма съюз на лекарите. Един много представителен  и интелигентен служител на ДС ми каза: „стига докторе, престанете. След като през 1947 г. сме забранили само съюза на лекарите и съюза на свещениците, то значи така трябва. Тогава разбрах част от логиката в политиката.

Каква е логиката в политиката?

Логиката в политиката е, че системата не иска да знаеш какво правиш точно, а какво мислиш. Това е най-драгоценното в политиката – не да знаеш какво правят хората, защото то се вижда. Въпросът е какво мислят хората.

За да ги контролират ли?

Не само, за да може да управляваш. Колкото повече знаеш накъде отиват мислите на хората, толкова повече може да взимаш правилни управленски решения. Грешната посока е тази, която казахте – контрол, но не в името на добро управление, а контрол заради опазване на властта и привилегиите (винаги ще ги има). На самия 10 ноември бях на вилата на доцент Лисичков между „Виница“ и Св. св. „Константин и Елена“. Заедно с доцент Митев и още няколко мои бивши преподаватели от Медицинския институт водихме разговори на хапка и пийка. Тогава по един „Веф“ чухме словото на Славчо Трънски, който бърбореше за някакви решения. Разбрахме, че се случва нещо, но ние бяхме пълни песимисти. Самият аз виждах, че в европейски мащаб нещата падат, но не знаехме състоянието на икономиката. Примерно в източния блок Полша падна първа, но това се случи, тъй като още 1945 г. на конференцията в Потсдам американците и англичаните искат да вземат Полша. Тогава Чърчил казва, че има 3 начина да искаш нещо – да го вземеш доброволно, но Сталин няма да се съгласи. Вторият е насила – червената армия е там и третият е да го купиш. Тогавашният полски министър-председател е голям патриот (нищо, че е комунист) и милее за страната си. Американците дават заем на Полша, който започва да се изплаща 70-те години. Този кредит беше в основата на драматичните събития в Гданск, тъй като след връщането на кредита закъсва икономиката. Руснаците не отделят достатъчно средства от СИВ, а за България не знаех какво е икономическото състояние. Ние знаехме повече за другите държави, отколкото за нас.

Защо не се знаеше какво е състоянието на България? Имаше по-голям контрол ли?

Никога не съм обвинявал само този т.нар. контрол. Може би самата философия на нашата нация е „колкото по-малко, толкова по-хубаво“. То и сега го виждам някъде – не се стремят да задълбават и това не го разбирам. Произхождам от стар земеделски род, независимо от това, че са имали къщи и магазини във Варна. Философията на моя род е по-различна, тъй като земята изисква определени правила – точна аритметика и човешки взаимоотношения, а в търговията и бизнеса не е така. Не знаехме какво е състоянието на страната и може да се каже, че някои не са искали да знаят, а други пък не са искали да се знае. Аз бях от фамилия, която не е подкрепила мероприятията на народната власт, а от друга страна засегната от мероприятията на народната власт. В първия случай означава, че не са се подчинили и не са искали да си дадат земите доброволно, а в другия случай са ги пратили „на топло“. До лагера в Белене са стигали особени случаи, за които има гаранция, че не могат да се поправят и не могат да бъдат уплашени.

В края на ноември 1989 г. ми звъннаха едни приятели от София и ме поканиха да присъствам на основаването на БСДП. Аз съм потомък на „БЗНС Никола Петков“. Останах много учуден, тъй като освен това, което бяхме учили за „тесни“ и „широки“ социалисти, нямах особено голяма идеологическа подготовка, но имах инстинкти. Отидох в София и там се запознах с Петър Дертлиев, Стефан Радославов, проф. Карамфилов, Мишел Петков – много големи личности. Това е най-големият ми късмет в живота (да попаднеш сред такива хора, които знаят толкова много и са преживели толкова много). Аз не ги разбирах в началото като кажеха нещо казвах, че това е предателство.

Имаше ли сред тях внедрени хора от бившата ДС?

Винаги е имало. ДС представляваше един уникален отбор от хора, които са възпитани и обучени да ръководят и не да те знаят какво правиш точно, а какво мислиш. Това беше принципът на ДС и те съществуваха във всеки град и във всяко село. Агентурният апарат беше огромен, а част от него много качествен. Зависи за какво си използвал познанията си, както и какъв е бил пътят, по който си определен. Така че имало е такива хора, но в първите години емоцията плашеше изявите им и те не можеха да се изявят. Толкова беше дълбоко и емоционално състоянието на народа, аз примерно съм бил пиян. И до ден днешен съм щастлив, че съм живял в тези времена. Независимо от това, че тези времена си имат и обратната страна. Когато си говорим със старите седесари ние се радваме, че сме били там – бяхме на по 30 години.

Защо тогава се случва Лукановата зима и ВНС  се печели от старата власт?

Преди малко говорихме за философията на народа. Първо ВНС е все едно сега изведнъж да се извърши преврат и от утре да започне държавна планова икономика с управление на една партия. Как ти се струва? Нереално, нали? На комунистите им се струваше нереално, а на нас ни се струваше точно обратното, че е реално. Показаха ни го на първите избори, че е било нереално. Не говоря за изборите при които резултатът беше обявен от ген. Атанас Семерджиев една година след изборите. Ние тогава не знаехме – аз влизам в политиката декември, учредявам СДС, щастие, митинги, рози. Основавам БЛС вече официално и без някой да ме арестува. Получавам правото да избирам къде да живея и работя, вече няма жителство. Мога да избера къде да пътувам, стига да имам пари и правото да избирам какво да говоря. Всички тези неща ми идват даром.

Получавате и купонна система..

Купонната система беше умишлено въведена, вече бях кмет във временните управи и беше нещо ужасно. То беше програмирано с цел да друсат държавата, за да може новото да не се „сафиряса“. Ако не бяха друсали държавата щях да науча това, което научих, не за 30, ами за 3 години. Аз не съм обучаван за политик и всъщност никой от нас не беше обучаван за такъв (с изключение на тези, които са били в БКП). Луканов направи един гениален мръснишки ход  – да спреш плащанията по дълга е самоубийство. Това е все едно да изгълташ стрихнин и да мислиш, че само ще кихаш и ще имаш разстройство. Луканов погуби държавата, но това беше програмирано, тъй като той беше много умен и подготвен човек. Всъщност подготвените бяха в БКП,  а от другата страна бяхме ние, които бяхме неподготвени. А тези от нас, които бяха подготвени, май не бяха точно с нас. Това е животът и никога няма да заменя тези години – тази страст и емоция. Като кмет си спомням, че не давах да се харчи ток и стояхме с палтата на работа, докато не разбрах, че така пък не се работи. Може ли да си представите каква наивност е лъхала от нас?

И къде се пречупи тази наивност?

С ударите. През 1991 г. СДС се разцепи на център и либерали. Във Варна бяхме в една сграда – в София се разцепиха, но във Варна продължавахме да сме в една сграда.

Те и БСП и СДС – Варна бяха в една сграда на ул. „Македония“

Никога не са били в една сграда. На ул. „Македония“ сградата беше на СДС, след това я дадоха на БСП. Тя беше на СДС – Одесос и трябваше то да я купи, след това беше купена от БСП. Трябва да сме наясно, че в исторически план това, което се случи, е много ценно. То подобри живота ни около два пъти. Както по отношение на материалното, така и по отношение на справедливото. Проблемът е, че в духовен план не бяхме подготвени и още по-голям проблем, че имаме сравнителна таблица с останалите държави.

Е, това проблеми ли е?

Естествено, че е. Как да се сравняваш в Холандия, която 400-500 г. е имала колонии?

Защо с Холандия, а не Унгария например?

Част от Австро-Унгария, а не Османската империя. За да има ориенталска култура и нагласа като при нас, че преклонена глава сабя не я сече, а не гордостта и честта на австрийците или унгарците. Не, че и тук в България го е нямало, но ние сме съвсем друг манталитет. Именно заради това тези страни са по-развити. Въпреки всичко България е уникална държава, а българите – уникален народ. Може да направим едно сравнение между стойностите на комунизма и на капитализма. Гърция през 1947-1948 г. е почти два пъти по-зле от България. През 1989 г. е над два пъти по-добре от България.

Да, но те теглят заеми и кредити…

То и ние се оказа, че сме теглили – ние не знаехме, но се оказа, че сме теглили. Истината е, че не беше дадена възможност на България да се развива планово. Бях на представянето на първата книга на Ричард Ран и Рон Ът  (бел.ред. планът Ран-Ът). Там пише следното: „1993-1994 г. ще бъде повод за всенародни тържества, тъй като ще бъдат извършени реформите в България“. В този план имаше всички закони, които трябва да се приемат, графици и т.н. Въпросът е защо не се случи? В нас е проблемът, дори и 1/3 да бяхме направили щеше да е добре. Една реформа, за да се случи, трябва да има 3 неща – единно становище на значимите партии, пропаганда за резултата от тази реформа и съгласие на народа, който да е подготвен, че това нещо ще стане. Как смятате, за кое беше подготвена България? За реформата в земеделието? Кой разбираше от земеделие? Единият ми дядо Георги Янев, който е гагауз, тъй като през 50-те години местното ТКЗС е било зле и нищо, че е имал прякор „богаташчето“, го взимат и го правят председател на ТКЗС-то. За година и половина го стабилизира и отново го сменят. Вкъщи имаме книжка с всички председатели на ТКЗС със снимки и биография. На моя дядо няма снимка и пише само едно изречение с рождена дата и смърт. Това значи, че дори в смъртта и биографията на са равни, а Вие ме питате за приватизацията. Ама разбира се, че не са равни 90-те бяха починали дядо ми и хората от неговото поколение, ако бяха живи реформата в земеделието нямаше да се случи по този начин.  Аз съм роден 1959 г. близо 15 г. след взимането на червената власт и какво помня? Помня X конгрес на партията, 25 години народна власт…. Да вкъщи са ми говорили, че сме притежавали земи и дядо ми обясняваше, че 80 декара от една нива до гората е била наша и аз се чудех за каква нива ми говори, ние сме друго поколение. Така че и приватизацията, и земеделската реформа бяха сбъркани, но не бяха сбъркани от нас демократите, а бяха сбъркани принципно.

СДС взима пълната власт през 1997 г. и не успява да направи нито лустрация, нито приватизацията, която се очаква?

Това е много лошо и аз го признавам за нас. Липсата на лустрация ме уби, аз не исках да се преследват хора. Смятам, че най-голямото постижение на България е липсата на кръв и гонения, каквито са правили комунистите. Никога няма да забравя какво са ми разправяли дядовците ми – този страх и омраза. Особено единият ми дядо мразеше всичко червено – мразеше го и то много тежко, но той не можа да дочака. Не знам дали щеше да бъде реваншист, той просто си искаше земята и техниката. Един американски трактор, сеялката и човешките взаимоотношения. Това, което се случи през 1997 – 2001 г., беше цената на споразумението за предаването на властта – да не се закачат червените, които бяха виновни за фалита на държавата.

Това значи, че това е власт на всяка цена?

Не, но имам грозна теза.

Кажете я…

Когато Иван Костов ни събра за първи път през 1997 г. аз напуснах събранието. Бяхме в дом 6 на курорта „Слънчев ден“. Знаете ли кои бяха първите му думи? „Властта трябва да се консумира!“ Хаптали като мен, които бяха от 6-7 години в политиката и живееха в гарсониера във „Владиславово“ с бизнес…. Не можах да издържа и си тръгнах – няма смисъл този човек да дойде и да ми каже, че властта трябва да се консумира, а аз от 1990 г. съм кмет. Много сори, освен това казано по варненски не съм „балък“, нито той ми е „аверче“. Като чух това и заминах. Тази философия е философия на властта на всяка цена. Да упражняваш властта на всяка цена в тази рухнала държава… Аз бях на първото съвещание на служебното правителство на Стефан Софиянски в Разград. Да ви кажа кои бяха четирите проблема, които обсъждахме на масата (двама районни кметове от България, 7-8 кмета на големи градове и министърът на финансите). Първи проблем – няма жито, чакаме да дойде от Полша един кораб с жито.  Няма гориво – чакаме един танкер. Няма лекарства…. И аз слушам и се питам каква е тая държава? И Стефан стои завалийката. Това е чудовищно и ти прощаваш на тези, които са направили на мама пенсията едно кисело мляко.

Защо се стигна до Виденовата зима?

Икономическите съветници на Жан Виденов докараха това положение умишлено и този фалит през 1997 г. беше умишлен. Ако бяха приели валутния борд през март 1996 г. щяхме да запазим 70%  от фалиралите банки. Същите тези банкери вместо да ги вкараме в затвора…. Защо? Защото Николай Добрев бог да го прости и нашите хора се разбраха да няма преследване. Не съм казал, че трябва да има политически преследвания срещу Жан Виденов и другите. Достатъчно е, че ти ги заклеймяваш, в политиката това стига. Но тези, които имат да връщат 300 млн. и отива и връща 300 000 долара? Откъде е този дълг? Тези банки откъде са взели парите? От обикновените хора. Чудя се Варна какво ли не преживя и как е издържал този град. Удрят го строителните пирамиди, след това финансовите пирамиди и всичко това как става? С властта и с ченгетата, за които ме пита. Накрая ни удря и банковия фалит и през тези години хората в града губят пари и накрая гледаш сега всички казват, че им е лошо, а не е толкова лошо да се живее в града. Истината е, че Иван Костов направи страшно много грешки по отношение на справедливостта. Липсата на справедливост кара хората да се примиряват и да искат по-лекото и мекото. Това наруши Иван.

Но започна борба срещу мутрите и олигарсите, които кой ги създаде? ДС?

Така е, всички го знаем и това не е нужно дори да се коментира. Почти 10 години съм бил кмет и 20 години общински съветник, не може да стане без подкрепа. Те са продукт и сегашните олигарси са продукт. Има няколко автентични.

Кои са тези автентични олигарси?

Без подкрепа не може. Ето Кирил Домусичев е авангардист, аз го признавам. Развива строителство, изнесе бизнеса си и в чужбина. Но без подкрепа няма как.

И той стартира отнякъде…

Знам откъде, аз го познавам още от онези години.

Кой остави нещата да се случат по този начин, след като хората са искали промяна след първоначалните емоции?

Каква промяна?

Едва ли някой иска да го рекетират…

Това там беше върхът на сладоледа, но то мина бързо. Участвал съм в писането на допълнение и изменение в закона за банките и кредитното дело и в закона за кооперациите (през 1996/1997 г. ). За да може в България да има кредитно финансово сдружение от кооперативен вид, както е Райфайзенбанк в Германия. Това са практически нефалируеми финансови образувания. Бай Тодор Вълчев ме приема, всичко е 6. Аз откъде да знам, че главният юрист на БНБ Тодор Вълчев в върл противник на популярните банки и кредитно-финансовите кооперативни сдружения и се чудя този закон защо не минава, иначе съм направил всичко. Нямало е някой от ДС да каже, че ще помогне, нямали са файда. Не само ДС е виновна, нашите хора също са си виновни. За това туткане и бавене вина имат и хората, защото нямат ясни виждания. Ето сега има протести, ами нищо не казват.

Казват „мутри вън!“ Не искат да ги управляват мутри, най-вече Пеевски.

Като се махне Пеевски ще дойде просто някакъв период от време да бъде заместен. Ако системата и правилата не се променят ще дойде друг Пеевски или Янко Станев. Глупаво е да смяташ, че ако не променяш правилата, то ще сменяш играчите.

Те това искат хората на площада, промяна на правилата

Не чух нито едно правило, напротив чух как ще управляват с реваншизъм

Съдебна реформа?

Това е върхът на сладоледа, Всички, които не разбират, се упражняват върху съдебната реформа. Аз съм от 30 години в политиката, едно изказване нямам за съдебната реформа. Постоянно говоря с хора от съда и прокуратурата, за да разбера. Няма универсална рецепта, Христо Иванов, който най-много иска реформа, нали направи конституционни реформи.

Той искаше съвсем други реформи, те ги орязаха

Окастриха му формални неща, защото ако това, което се реши тогава, беше изпълнено със съдържание, а не само с форма, какво мислиш, че тези хора, които днес са във ВСС не искат България да просперира и да има добро правосъдие? Не, убеден съм, че искат.

Тогава защо има случаи като „Осемте джуджета“ и разследвания, които показват друго?

Във всяка държава ги има, умирам от смях като ми кажат, че България била най-корумпираната държава. Боже, господи! Тя, че е корумпирана, корумпирана е. Че трябва да се намали корупцията от 20 на 4-5% трябва. Но същото е и в другите държави, да не ми се правят на ангели небесни. Депутатката от Ирландия, която се изказва в европарламента (бел. Ред. – Клеър Дейли), умрях от майтап. Да й дам материали за Ирландия за корупцията, материали на ирландското правителство. Ама тя там е комунистка някаква. Не съм съгласен с това, че държавата ни трябва да бъде очернена. Просто не могат да убедят хората, че без корупция ще станат нещата.

Как да се върне доверието в институциите?

Доверието се връща постепенно. Когато всички партии са съгласни, а не като се сменят да се сменя и политиката и това да става всеки път. Идва царят и вика за 800 дни ще ви „оправя“. Казах си, 800 дни колко беше една бременност, все пак съм доктор. Като всеки човек се замислих дали няма и истина в тези думи. Срещнах се с двама министри от кабинета и ги попитах как ще се случи това и те ми казаха: „ами Янко, откъде да знаем“? И народът чака. Ето сега има добра възможност да се дебатира – Бойко казва това трябва да се направи, протестиращите не казват почти нищо, но искат „мутри вън“ и оставки – малко е стани да седна работата.

„Отровното трио“ предложиха някакви алтернативи

Да ме прости Господ, все едно не съм бил 30 години в политиката, ако това тяхното е алтернатива. Ще Ви дам 7-8 програми на партии и това всичко фигурира там.

И защо не се изпълнява тогава?

Мислиш, че те ще ги реализират ли? Какъв потенциал има „Отровното трио“? Явяват се на избори, печелят 200 000 гласа и влизат в парламента с 15 души. Какво ще правят там?

Ще дават предложения най-малкото, то трябва да се осмисли престоят в този парламент…

Кой ще ги приеме?

Ако са смислени предложения защо да имат само 15 депутати? На избори гласуват 20%… Защо? Защото няма доверие в институцията парламент…

И на запад е така, аз много съм мислил по този въпрос, много ме боли. Колкото повече хора гласуват, толкова по-голям е и натискът. Първо има голяма част, която не смята да гласува – те са индеферентни и не го интересува за съжаление. Второ има млади, които не са подготвени и гласуват по т.нар. емоционален хаос – изборите винаги са емоция.

Има ли купен вот, това пак е емоция?

Къде в света няма купен вот?

Емоция, ама за 50 лв.

Цените варират, то зависи от публиката. Същото го има навсякъде – и в САЩ, и в Европа. Който се съмнява да дойде да го закарам в някой германски град и да се увери. Аз също съм смятал, че там няма, но се оказа, че не е патент на българи, поляци  и румънци. Как може купеният вот да играе роля при положение, че имаш ядра на партии?

Има и корпоративен вот и държавна администрация…

Много на тези вит вотове…. това означава един като вземе властта и никога да не я даде. Как ще убедиш някой в администрацията? Той ще каже, че ще гласува за теб, ама как точно ще гласува само той си знае. 50% от администрацията също не е доволна.

Нали има секции и се брои по брой гласували и записани в списъците?

Тези експертизи съм ги правил в този кабинет близо 30 години. Истината е, че ако няма начертана визия, по която да има съгласие – 5 неща да са (социална, съдебна реформа), ама решава се и край! И това се пропагандира и народът го приема. Всички са съгласни, значи е добре. Ще останат 20-30% стандартно песимисти за България и след това се приема в Народното събрание и се приема. Не вярвам, че корупцията може да победи това съгласие. Една от формите да се блокира това е корупцията, но другата форма е по-опасна. Това е политическата.

Правителството казва, че ще прави реформа, скачат недоволни и се оттегля предложението с довода да не си образуваме грижи и който иска да прави реформа. Нали сте виждали това нещо 30 години?

Как да стане това което предлагате? Кой ще предложи нещо, което да се приеме от мнозинството българи?

 Винаги реформите са свързани с духовни, материални и всякакви лишения. Всяка промяна в човека води до напрежение в него. Българският народ има една хубава черта – когато е убеден в нещо, той го приема. Моите съграждани като са били убедени, че трябва да освободят българи от Тракия и Македония са отиват и умират без да им пука. Сега като не е убеден?

Кой ще ги обедини тези хора? Те не вярват на Мая Манолова, Иван Костов, Бойко Борисов, нито вярват на „Отровното трио“. Невски протестиращи вярват на „Отровното трио“. Нито вярват на Божков, Пеевски…

Е, на никой не вярват значи. Всъщност те не вярват и на себе си, защото ако не вярваш на никой ти тайно подозираш и себе си. Самият аз от време на време изпадам в такива ситуации, особено покрай Covid 19. Напрежението се засилва, променяш живота си. Смятам, че трябва усилие от страна на всички партии, да има силна левица и десница. В България винаги десницата има стандартно 2-3% повече от левицата, което не пречи и левицата да спечели някой път изборите.

Да, но на изборите десницата само един път печели абсолютно мнозинство, оттам насетне само маргинални проценти? Докато БСП има стабилно ядро от гласоподаватели.

И ГЕРБ вече са стабилни, те прилапаха половината от избирателите на СДС. Развитието на България ще дойде тогава, когато политическата система осъзнае, че се нуждае може би не точно от „рестарт“.

Те ДПС предлагат „рестарт“, тази дума стана актуална …

Той и Бойко предлага рестарт.

Кажете малко за ДПС, тя е интересна партия. Тя никога реално не е управляваща партия, но властта зависи от нея от години.

Първият устав на ДПС е напечатан на пишещата машина на СДС-Варна в апартамента на Емил Хамди. Самият устав е напечатан от бившата председателка и секретаря на СДС.

Да де, ама вижте къде е СДС сега и къде е ДПС…

СДС беше за реформите, ние бяхме луди, не ми пукаше. Аз съм доктор и получавах с около 250 лв. повече тогава, отколкото като станах кмет. Така че не ми е пукало от това нещо. Истината е, че ДПС след като беше регистрирано за първите избори (Татяна Дончева отказа да ги регистрира) и с един глас можеше да бъдат обявени за противоконституционна партия. ДПС беше станала една нормална партия. Около 2000 г. СДС започна с натиска, обявяването за проклятие на България на ДПС и ние спряхме реформата в ДПС, която трябваше да стане една мултиетническа партия – 50% българи и 50% турци. 2006 г. на петата Национална конференция на СДС Ахмед Доган казва: „защо не следващият председател на ДПС да бъде християнин“. Започна фронтална атака, появиха се патриоти и те накараха ДПС да запази влиянието на стандартния си електорат чрез икономически мерки. И тогава тази партия първа осъзна, че като дадеш на избирателя и общината средства ще спечелиш влияние (тоест бюджета  държавните субсидии и т.н.). Първият човек, който съм чул да говори за европейски средства, беше Ахмед Доган още през 2005-2006 г. – предприсъединителните фондове работеха, още не бяхме влезли в ЕС. Започнаха да се появяват патриотични формации – АТАКА, НФСБ, ВМРО, а от другата страна ДПС, които постепенно с инстинкта си за самосъхранение разработи тази рисунка, която е днес. Дали тя е по-порочна от другите рисунки? Не, по-успешна е.

Да, ама я свързват с олигархията… Още от времето на Мултигруп и Илия Павлов, а по-късно и Пеевски

Познавам всички хора, за които говориш, но познавам и другите. Смятам, че разликата е несъществена. Просто е по-ефективен модела, защото разчита на една основна маса от избиратели, която е етническа.

Ама тя май прогледна тази маса от избиратели? Няма имоти като този на Росенец, доста по-бедни са от лидера им.

Ами ние тримата сме по-бедни от всеки един политически лидер в България. Аз съм от 30 години в политиката, 10 от тях като кмет живях в гарсониера, а имам и бизнес.

Е как става така, че с една заплата на депутат и министър да си направиш къща, апартамент. Те бяха доста случаите, не е само Росенец?

Нямам намерение да съдя тези с големите къщи, защото това е пропаганда. Имам намерение да ги съдя защо минималната работна заплата не е 850 лв. , защо минималната пенсия не е 650 лв. Това е моето кредо. Това, че имал имот.. Да, ако може прокуратурата да ги излови тези, които унищожиха голяма част от икономиката и да ги накаже, че белким народът повярва, че има файда Накрая народът ще си каже е какво като им взехме два плажа и 5 замъка, какво хващам аз. Народът иска съвсем други мерки, вътрешно и инстинктивно.  Той трябва да бъде с европейски доходи – той е европейски гражданин, но няма европейски доходи.

Защото еврофондовете не се разпределят правилно…

Не е само това, съгласен съм, че и това го има. Хубавото на протестите е, че почнаха да се дават по 50 лева на пенсионерите. Някои казват, че това са нищо пари – глупости! Моят дядо ще си плати тока и водата с тези 50 лв.

Защо трябваше да чакат да има протести, за да се дадат тези 50 лв всеки месец и да се разследват имотите в Росенец?

Смятам, че това с минималната пенсия и минималната работна заплата трябва да бъде стратегически написано и прието от всички партии и да е ясно, че в бюджета ще е включено. И когато това го има ще подчиняваме всички законодателни инициативи и политики на това. Тогава народът ще разбере, че има справедливост и, че някой мисли за него. А не да му се вдигне данъкът, защото много по-лесно се събира данък от 3 млн данъкоплатци по 100 лв. прави 300 млн лв. Ама да вземеш 300 млн от някой богаташ, той ще наеме такава адвокатска къща от Франкфурт, че ще ти падне капата. Това е моето кредо и това съм се опитвал да вкарвам в нашия бюджет.

30 години сте в политиката. Наблюдавате ли процес, при който малкият и среден бизнес няма среда за действие?

Икономическата среда за малкия и среден бизнес се регулира до голяма степен от общинските и държавни бюджети за съжаление. В последните години, с влизането ни в ЕС, започнаха и други регулаторни фактори. Аз съм представител на такъв бизнес от 1991 г. Ужас е когато трябва да подсигуря осигуровките в условия на криза на едни 50-70 души. 150 000 лв. на които трябва да платиш осигуровки и заплати, след ДДС разбира се. След това трябва да отделиш средства за останалите разходи – за издръжката, данъците, които ще платиш. Така или иначе плащаш данък сгради и другите данъци. Нали знаете, че смъртта и плащането на данъците са неизбежни.

За някои обаче не са…

Е, това е част от това, за което говорим. Не може да ме убедят, че не можем да съберем данъка на някой Такъв филм няма. Ако не можем да го съберем, то значи някой е наредил да не го събираме. Просто трябва на хората да им бъде оказана помощ чрез тези минимални доходи, за да може да искаме от тях да работят по европейски. Аз съм спорил с мои служители и работници, че получават примерно дневен надник от 50 лв. чисто без данъците – което означава около 1400 лв. чисто. Това са 25 евро, но той работи около 2 часа. Ако увелича по 4 – значи за 8 часа му плащам 80 евро. Да, ама толкова плащат в Германия.

Да, ама трудът е един и същ…

Не е един и същ. При мен производителността е около 4 пъти по-ниска. Причините разбира се не са само в хората. Те са и в организацията на икономиката, бизнес средата, икономическите лостове и т.н. и това пречи. Най-хубавите програми са нашите на СДС, ние винаги най-точно прогнозираме. Е и ? Каква файда?

Как се правят избори, от толкова години сте в политиката, значи хората трябва да Ви харесват много и да гласуват мажоритарно?

За мен се гласува по-особено – само мажоритарно. Когато видят някой като мен веднага го очернят. Ако напишеш в Гугъл Янко Станев ще се появят неща, които 100% не са истина. Примерно се появяват 5 публикации от типа „изгониха отново Янко Станев от СДС“.

Те и феновете на Спартак Варна искаха да Ви бият по едно време…

Да, аз не съм известен с отстъпчивостта си. Аз от трибуната съм им казвал, че „вие не ме обичате и аз не ви обичам“. Не харесвам поведението ви.

Защо стана така, че Спартак не можа да бъде спасен?

Как да не беше спасен? Глупости… 2008 г. когато ме изпратиха да спася имотите на Спартак и самия футболен клуб отидох на събранието, на което присъстваха двете дружества (едното е спортният комплекс, а другото футболния клуб). Клубът имаше дългове 4 940 000 лв. задължения и 20 000 лв. активи. Спортният комплекс активи за 3 200 000 лв. (земите на общината) и пасиви, тоест дългове за 1 600 000 лв.

Е, защо се хващате да го спасявате тогава?

Е как защо? Заради общината и нейната собственост. Иначе ще вземат собствеността на общината без пари. И тогава се хванах и им казах, че има две положения. Едното е все едно не съм бил на това събрание, а другото да обявим несъстоятелност на двете дружества, за да спасим имотите. Направих реформата и се отказах – аз съм спартаклия и не бях ходил до втория мач, който загубиха от Шабла и пак ме извикаха. В това време феновете направили друг отбор. Аз откъде да знам – ФК Тополи и бил фенския Спартак. В това време разни Неделчовци (бел.ред. Неделчо Михайлов) и др., които никога не са били спартаклии, направили пропаганда. Журналистите ми казаха, че се разбрали с тях да не казват, че е ФК Тополи, а фенският Спартак. Ок, аз съм амбициозен човек. Натупахме ги тези, фалираха за 6 месеца.

Да де, ама зад този Спартак седяха феновете на отбора, а на мачовете на вашия Спартак нямаше хора. Същата работа като с двата клуба ЦСКА в момента- единият е подкрепен от феновете, а другия е на EFBET.

Съгласен съм, само че тук нямаше втори отбор. Имаше един отбор, понеже отборът на феновете фалира. 6 месеца не можа да издържи и фалира. Обявиха на една пресконференция, стана Неделчо Михайлов вместо да се сбият защо са фалирали. Защото тези момчета дадоха от сърцето и душата си.

Това е някаква тяхна кауза, аз съм от Черно море, но подкрепям това, което направиха. Това е тяхната кауза – техният отбор.

Да, не може да се отрече това. Макар че нищо не направиха те, направихме го ние, които сме управлявали.

Не е точно така, защото организираха годишнина

С кои пари я организираха?

Кажете не съм запознат

Докладната от кого е подписана? С кои пари? С пари на общината. От мен, от кмета, от председателя на общинския съвет, от съветниците. Айде стига.

Да, де, ама ако няма подкрепа от феновете никой няма да се сети за този отбор. Този спорт е направен за феновете.

Същите тези фенове бяха съгласни за реформата, но някой ги подкукуроса. Те също като нас са неопитни. Надявам се, че всички тези неща са ги направили по-опитни и мъдри. Виждам например, че отношението към мен е променено. Само разни, които са гузни, че са чопнали нещо те продължават да ме плюят. Плюенето е по хора като мен, които не са войници, а войни. Разликата между войника и война е, че войникът само изпълнява заповеди, докато война има и подчинява своя кодекс. Аз например няма да изпълня заповед, която ми дават, само защото съм председател на СДС за варненска област. Никога няма да се навия – да стана кепазе за рода си. За сблъсъка с феновете на Спартак в община Варна – аз съм 100 кг човек, обучен, с брат ми съм. Можете ли да си представите какво мога да направя ?

С 10 души ще Ви е малко трудно…

Абе какви 10 души, погледни ги какви свирки са. Стои зад мен, един лакът и приключва мачът. Аз съм добър войн, имам и голямо сърце, доказал съм го в живота си. Въпросът е, че не можеш да допускаш насилие срещу хора, които не знаят какво правят.

Това плод на емоция ли е, или нещо друго ги е водило тогава?

Не, просто така са настроени хората. Какво да ги съдя ли? После идваха един по един да ми се извиняват. Единият вика аз съм заплашен. Аз му казах, че не го познавам, даже не бях гледал записа. Добре, ами ако дам команда? Вътре имаше 20 седесари, ако извикам помощ какво става с онези 10-15 души тогава? 20 седесари ,а ние не сме много безопасни. Имаме войнствен манталитет, който в интерес на истината не е много за уважение. В СДС разликата между „осанна“ и „разпни го“ са 30 секунди, не повече. Също като при феновете. Истината обаче е, че това плюене не повлиява на избирателите. Защо? Сега ще ви обясня с какво се гордея. С моя подпис с мое участие е построено първото училище в България след 10 ноември 1989 г. – айде да ми се изфука някой други и то кмет на район.

Това трябва да го помнят хората, които тогава са били в активна възраст…

Помнят го и децата им го помнят и директорката го помни и слава Богу още са живи. Управлявал съм 9 години кметство и сме построили първата поща след 10 ноември 1989 г. Сега вече няма нужда от поща, но тогава нямаше телефони, имаше 130 телефона. Най-важното, което най-много ме радва – залесих цяло „Владиславово“. Разсадникът в „Тополи“ беше реституиран и имахме право да вземем оттам дървета (всички районни кметове). Не си спомням друг да е взел, но аз много време возих оттам и се научих как точно се сеят. Тези дръвчета, които виждам във „Владиславово“ всичките са садени тогава.

Тоест хората се отблагодаряват за това като гласуват за Вас?

 Помнят го, имам гласове непрекъснато там. Онзи ден се срещнах с един човек и той ми припомни как е бил на среща с мен и се е оплакал как не може да живее с 3 деца в апартамента в 404 блок, аз живеех в 405 блок. И аз съм му казал окей, все едно съм го изгонил. След една седмица съм го извикал, тъй като помня и съм си записал. И наистина след проучване се оказва, че има 3 деца и едното е болно и сме му уредили друг апартамент. Той е почнал да благодари и аз пак съм му казал окей. Помни го цял живот това и ми го каза миналата седмица. Огнян се казва човекът, аз не го помнех. И седя на една пейка и ми го разказва – хем се надувам, хем се чудех защо не си спомням такова нещо, аз помня зулумите. Ами първите охранителни действия? Във „Владиславово“ нямаше полицейски участък – министерството плащаше само заплатите. Ами имотът, колите, бензинът? Всичко от А до Я съм го плащал от парите на кметството. Тези неща, които съм направил, остават и аз се гордея с тях. Да не се фукам с още 7-8 неща, които са първи в България, а не дори във Варна. Значи все пак съм бил добър или инициативен, решителен или луд.

Не се ли уморихте за 30 години?

Уморявам се, но само когато нещо не се случва. Сутрин ставам в 5 часа и до 7 часа съм подредил деня.

Хората искат нови лица, а Вие сте в политиката във Варна от 30 години. Бойко Борисов е 10 години на власт.

Той е 20 години на власт.

От 10 е

Как от 10 години?

Не говорим за кмет и главен секретар на МВР … Има известна разлика

Той беше главен секретар на МВР 4 години, кмет. Това са близо 20 години в политиката, който го подценява е голям майтап. Това са 20 години в политиката на неговото ниво.

Говори се за връзки със СИК, за ИПОН…

СИК, ИПОН, МИПОН.. Спомням си, че бях набил 2-3 души и тези побои ги изкараха. Ами те не бяха само за бой…. Един го хвърлих в един казан с боклук, защото постоянно вадеше отвътре боклук. Те били на събрание сутринта на входа и ме викат възрастните хора и ме питат как може така. Умрях от срам, ама смятах, че съм прав докато не ме извикаха хората. Сутрин в 6 часа ходех да оглеждам дали свети във „Владиславово“, след това оглеждах чистотата, озеленяването, инфраструктурата и като отида в 8 часа в кметството знам всичко и няма нужда някой да ме лъже. Истината е в работата, избраха ме за шеф на СДС и Христо Кирчев каза тогава на хората в СДС: „сега ще видите този работохолик“. Наистина съм работохолик – тази година съм почивал 3 пъти не искам да почивам.

Властта и политиката не са ли опиат? Не можете без тях. Младите искат нови лица…

Аз съм съгласен и се стремя да уча нови хора. Има например един нов общински съветник, който прекарва много време с мен и той ми каза, че за 3 месеца е научил това, което за 3 години е нямало да научи. Аз съм готов да ги уча, защото на мен също ще ми е хубаво. Не е важно колко знам, така е и в живота на мъдрите хора. Не е важно колко знаеш и можеш, а колко хора си научил. Това е истинското, аз съм научил нещата, защото съм имал шанс или късмет, или някаква лудост и съм попаднал в точното време на точното място. Най-много се плаша от това, че авторитетът ми в СДС е такъв, че те мълчат през повечето време. Сега ме убеждават, че мълчат, защото знаят всичко и са съгласни с това, което говоря, но това ме притеснява.

Какво ще кажете на младите?

Политиката не е нашият живот – нашият живот са нашите семейства и близки, но политиката е най-важната част от нашия живот. Защото от нея зависи целият им живот, а той им предстои – не е като при мен. Всичко е политика от раждането и демографската политика, през детската градина, транспортът, училището, болницата… Това, че те подценяват политиката е проблем на държавата. Не е проблем това, че са революционно настроени и не знаят много неща. Трябват подготвени хора, младите трябва да се подготвят.

Ако ще ги подготвят бивши кадри на ДС….

Те не са вече …. Не може да се разбере едно, че различните държави реагират по различен начин. Едно е във Франция, Англия, Германия, Полша. Мисля че ще е добре, ако младите успея да се запалят по политиката. Но те се палят само на избори, а трябва да има постоянен огън, за да може да се развива. Младият човек е като попивател, той ще научи всичко. Само че мисли, че ще го направи за 5 месеца… Няма да стане. Аз се научих на 4-5 година в общинския съвет да знам материята, за да мога да се усъвършенствам. А твърдя че имам бърз ум.

Възможно ли е младите да бъдат използвани?

Възможно е, но мен не ме интересува това. Презирам този модел. Истинският млад човек ще е достатъчно умен и дори да го използват ще се усети. И аз нищо, че съм на 61 години виждам как някой път ме успиват. Това е човешко качество, особено хора с моя профил – вечен оптимист. Аз все вярвам и казвам, че може да стане догодина например. Не съм от тези, които ще ръмжат, че нищо не става и не се случва. Като не става нещо, бачкай и увеличи работата два пъти. Младите трябва системно да се занимават с политика. Все още няма училища за политика, те са практически неща от живота. Не приемам това, което виждам – да имаме манталитет, че само егото е двигател на човешкия прогрес. То безспорно е двигател, но не е истинският двигател на човешкия прогрес. Истината е в съзнанието, че определена дейност няма как да е печеливша за кратък период от време и се изискват дълги усилия. Това е като приказката за онази английска ливада. Българинът отива и взима инструкциите за английска, зелена ливада. Връща се в България, прави същото и се обажда в Англия и казва- ами не става! И те му отговарят – забравихме да ти кажем, че 200 години сме правили нашата ливада. Не може да искаме за 6 месеца протести и една година реформи да компенсираме останалите 20 години! Младите трябва да участват, това е техният живот.

Да де, ама реформите трябва да започнат и да стартират. А егото на двамата лидери (бел.ред. Бойко Борисов и Румен Радев) май е по-голямо, отколкото трябва да бъде.

И те са хора, и те ще го преодолеят. Този филм съм го гледал с личното его – и какво стана? Фасони. По-скоро става въпрос не за его, а за естествения човешки респект от това, че не знаеш какво може да се случи. Младите хора носят голямата отговорност. Какво, няма да им помогне Бойко Борисов ли, ако имат конкретни искания?

Той казва, че няма подготвени кадри…

Значи трябва да се готвят

Да де, ама те не го искат…

Ей това е проблемът. Ти го каза.

Има причина да не го искат…

Отвратени са сигурно?

Да, абсолютно!

Съгласен съм. За сериозните неща обаче трябват сериозни хора. Трябва да похарчиш част от себе си, включително и това отвращение, ако искаш да има резултат. Сериозният човек трябва да преглътне.

В името на нещо, но да не стане обратното?

Ако има труд това няма да се случи, но дори и да се случи това пак не е повод да се откажеш! На мен не са ми се случвали нещата току-така. Имал съм късмет в онези реформаторски времена, защото съм бил буен и зад мен са стояли перфектни хора. Това, че има някакъв неуспех не означава, че трябва да се отказват и айде в чужбина, чакай малко – ти трябваш тук, на България, на мен ми трябват!

Те като прочетат за Вас им стига

Те не са глупаци, стигат им 1-2 разговора с мен. Твърде се съмнявам. През 2013 г. ми направиха поръчкова ревизия – сменя се управлението, стандартна процедура.

Звучи отвратително това…

Аз го приемам за нормално, идват едни жени от София, не може от Варна, тъй като ме познават в града, аз съм известен. И сядат и казват, че ще ревизират частните ми фирми. И аз им казвам, че нямам проблем с това, но проблемът е за тях, тъй като сега духа такъв вятър, ами ако духне друг вятър? Съжалих, че го казах. След една година има смешен пазарлък между мен и тях. Понеже няма никакъв проблем в личната ми ревизия, естествено аз съм опитен. Както веднага биха си казали някои – естествено, той, ако не го нагласи, кой друг. Спас Спасов например от „Дневник“ ще каже той, ако не го нагласи, то кой.

Да, ама Спас Спасов повдига интересни теми, той говори и за ТИМ

Съгласен съм, само че не говори реално. Когато говори за мен е субективен, ела, говори с мен. Тези момичета като дойдоха останаха в шок. Знаете ли от какво? Те гледат на целия ми живот в пари и виждат, че аз не ходя в чужбина. Аз мразя да ходя до София пък какво остава в чужбина. Сигурно само 10 пъти съм пътувал в живота си в чужбина. Гледат статистиката от МВР за преминаване на границата, гледат доходите ми, стандарта ми. Умрях от смях като ме питаха какъв автомобил имам, аз им обяснявам. Питаха ме колко е годишен, аз им отговорих, че е на 8-9 г. Имам Lexus и нямам намерение да го продавам, мога да си купя още утре нова кола. Видяха живота ми и ми казаха: „ама г-н Станев, те друго говорят за Вас“. Да, ама финансите не лъжат – виждате доходите ми. Накрая те останаха изумени от реалността, която се сблъсква с това, което са им казали. Броиха едни 240 000 бутилки вино. Преди време един полицай ми беше казал пък: „докторе, или ти си най-големият професионалист, или ние сме големи балъци“. Казах му: „нито аз съм най-големият професионалист, нито вие сте балъци. Просто търсите под вола теле“.

Понеже спомена за ТИМ. Аз съм един от хората, които така се е озъбвал на ТИМ на оперативки и са следвали заплахи за живота ми. Тогава бях шеф на СДС Варна и споделих на ген. Василев (бел.ред. ген. Васил Василев – бивш шеф на СДВР и Национална служба полиция). Той ми каза: „нищо не можем да направим, дай публичност“! Да стана аз, който имам 200 години род от които всеки един е бил с чест и достойнство, и да  се оплаквам, че някой ме заплашва? Глупости! Слагам и аз пищовите на гъза и каквото стане! Както казваше Марин Митев: „Янко Станев може да е всякакъв, но ще застане“.

Това е като в дивия запад…..

Не е като в дивия запад. Никой не ми е посегнал и съм спечелил уважението на тези, които са ме заплашили.

Защо въобще трябва да заплашват когото и да е?

Защото някой ги е оставил да ме заплават! Защото генералът (бел.ред. ген. Васил Василев – бивш шеф на СДВР и Национална служба полиция) ми вика дай публичност….Не ми казва ще ги разследваме…. Сигналът е личен!

Истината на прехода и на СДС е, че всички, които участвахме в този преход, не бяхме подготвени. А тези, които смятаха, че са подготвени, те бяха подготвени по грешния начин – това бяха бившите кадри на ДС и затова го отнесе цялата държава и се лутаме 30 години. Затова не можем да постигнем съгласие и не можем да накараме народа си да повярва и да му осигурим висок стандарт на живот.

Защо сменихте СДС с ДПС?

Не го смених, винаги съм смятал, че ДПС е турското СДС. Като им прочетете програмите те са абсолютно еднакви. Освен това аз бях изгонен от СДС. Дойде Надежда Михайлова с още няколко души и казаха, че ме изключват. Никога не отивам някъде, където не ме искат. Сложих ключовете на масата, подписах един протокол и си излязох.

Защо не приключихте с политиката тогава?

Приключих и получих огромно облекчение, даже майка ми беше все още жива и беше много щастлива. Реших да се посветя на бизнеса си и започнах да преча на хората си, бутам се където не ми е работата. Това беше 2004 г. Лошо впечатление ми направиха действията след мен в СДС, но приемам всичко, аз не съм човек, който плаче – тарикат мъж не писка. Ако си вдигна ризата ще видиш какви политически белези имам на гърба. Идва 2005 г. и правех ремонт на туристическата си база, и идва делегация от ДПС, които са само бивши седесари. Питаха ме можеш ли да помогнеш да има ДПС депутат от Варна, досега нямаме такъв? Казах им, че ще помисля, но в един момент въпросът беше поставен от най-високо ниво и ме попитаха: „можеш ли, или не можеш“? Един седесар, който знае рода си (има 220 години история) и има самочувствието, че знае повече от другите за изборите, като му кажеш така…. Действието се развива през май 2005 г. Буквално ме поизнудиха с натиск и тогава станах шеф на щаба на ДПС и вкарахме депутат от Варна. След това бях много щастлив с тези хора, аз ги познавах всичките. Имаше заповед на Ахмед Доган за местните избори да няма коалиция между СДС и ДПС, а аз бях направил коалиция с цялото ДПС  в областта против волята на Ахмед и той знаеше тези неща. В крайна сметка ме поканиха да отида в ДПС – тези хора, с които правих изборите, те бяха готини и красиви, има такива хора навсякъде. Съгласих се и отидох в ДПС, те веднага ме изстреляха в космоса, защото съм подготвен кадър. Там не се влияят от медийни публикации.

От какво се влияят? От други фактори може би?

 Влияят се от познания и умения, разбира се, че и там има стандартни интриги за политическия живот. Няма начин Ахмед Доган да не приеме някой с висока степен на подготовка, по-висока от другите, познаващ технологиите на процесите, начетен и с нестандартни виждания.

Да де, ама те направиха 2005 г тройна коалиция с БСП, а Вие сте от СДС, а ДПС  в началото е било със СДС също така….

То малко беше цирк моето участие в ДПС, защото трябва например да се подкрепи Първанов, аз гласувам обратно. И ме пита Ахмед: „добре, какво предлагаш? Вашият кандидат на СДС Неделчо Беронов става ли“? Е, как да кажа, че става. И той ми каза: „е, тогава“? Имало е интересни разговори, но моят престой в ДПС ми даде голямо предимство – аз винаги съм бил широкоскроен по отношение на етническата, религиозната и всякаква друга солидарност. Никога не съм имал предразсъдъци – не знаех (така съм възпитаван), че хората като са различни трябва да се мразят.

Не се ли спекулира с тази тема?

Спекулираше се, но аз съм го виждал на практика. Чучелото ми го изгориха пред 5-годишния ми син на входа на Морската градина като станах шеф на ДПС.

Да, но хората живеят заедно въпреки всичко…

Така е, обикновените хора живеят заедно, политиците правят зулумите.

Но политиците злоупотребяват с фразата за етническия мир…

Злоупотребяват или не то е факт и трябва да се бориш срещу това. Има и обикновени хора, които злоупотребяват с това. Няма защо да си крием главата в пясъка. Т.нар. националисти например.

Да, те палиха и джамии..

Ами глупости на търкалета. Истината е, че моят престой в ДПС ме обогати откъм технологията на управлението. Мен ме изключиха и от ДПС след това. А от ДПС ме изключиха, защото не се подчиних на заповедите. Заповедта беше да се подкрепи Борислав Гуцанов, а аз подкрепих Кирил Йорданов.

Не може да не знаете, че като влизате в коалиция с БСП трябва да подкрепите техния кандидат, за да има коалиция.

Затова съм войн, а не войник. Ахмед и всички в ДПС знаеха това, аз пък знаех, че сигурно ще ме изгонят. Не мога да си представя, че Веселин Марешки, който познавам много добре, ще бъде кмет, а пък Борислав Гуцанов знаех, че няма шансове. Аз го познавам, той е най-добрият политик в БСП Варна. Каквото и да говорим Кирил Йорданов беше в топ 10 на българските политици и държеше Варна независима.

Да и заради него се запали Пламен Горанов…

Това е друга тема и много трудно ще се съглася с това. Пламен Горанов колкото се запали заради Кирил, толкова се запали и заради всички „говна“ в държавата.

ТИМ включително…

Всички, абсолютно. Аз водих десетки разговори след смъртта му, включително и с хора, които са му били много близки. Бог да го прости момчето, отиде си ей така. Но в случая подкрепих Кирил Йорданов, защото беше най-добрата, авторитетна и организирана кандидатура. Самият Ахмед Доган ми каза: „няма да мога да те защитя“, но аз съм бетонна глава. Изключиха ме обективно правилно, но моделът беше грешен. Казах си, че май много стана да ме изключват, ама ок. Това се случи през 2011 г. През 2013 г. ме извикаха от СДС във връзка с изборите и взех да командвам парада. 2014 г. ме викат СДС София и ми казаха, че не съм изключен. Аз не повярвах, мислех си, че ме лъжат, но процедурата наистина не беше завършена. Председателят Божидар Лукарски и главният секретар Филип Кирев ми показаха, значи аз съм бил незаконно член на две партии 6,5 г. Значи егати контрола…. И ги питах какво се иска от мен? Ами да обединиш хората. СДС Варна бяха останали 6 души. А винаги след мен са вървели много хора, не знам защо, просто вярват в това, което правя. Тези, които ме познават, знаят кой съм и не са в измислен свят. Аз също имам грехове и греша постоянно.

Били сте в обкръжението на много хора, които са ненавиждани. Не ги познават, но има причина да ги ненавиждат. Ахмед Доган, ТИМ, и коалиция с БСП, въпреки че те се промениха с годините при тях има вечни кадри….

Проблемът не е във вечните кадри, а в това как съумяват да защитят интереса на обикновените хора. Само на думи или на дела, това е проблемът на българската политика. Виждали сме много красиво написани програми, но само на думи.

Кой ги чете тези програми?

Такива като мен ги четат, но като прочетат, че минималната работна заплата ще стане 500 лв, а аз знам, че трябват 6.5 млрд лв., за да стане толкова преди, сега 8-10 млрд. При бюджет около 130 милиарда лв. е възможно, но трябва да съкратиш едни други неща. Затова трябва да се самоконтролират тези хора, за които говорите имат негативен имидж. Аз ги познавам и знам и плюсовете, и минусите им. Ще ги почна подред – Петър Дертлиев, ако го бяха избрали за президент България щеше да има друга съдба. След това Филип Димитров. Ако той и президентът Желев бяха екип България щяхме да избегнем половината от грешките – правителството на Беров, Виденовата зима. Ако Костов не беше решил, че сме толкова велики, че няма по-велики от нас нямаше да се случат тези неща с приватизацията. Познавах всички тези хора много добре. Знаете ли Костов ме наказваше. Съобщаваше по телевизията (все едно сме още във времената на БКП) как ме маха мен и екипа ми от всички постове на СДС Варна. След 3 месеца идва при мен, стиска ми ръката и ме пита дали мога да направя нещо. Мога разбира се, защо? Защото 800 души в СДС са вярващи в мен, защото идвам сутринта в 6 часа и си тръгвам в 8 вечерта. Новият председател идва в 11 часа, закача палтото на закачалката, изчита един вестник, изпива едно кафе и казва лафа си:“ какво правим сега“? Идват депутатите и ги пита и тях същото. Така че тези хора са избрани и нямам намерение да оспорвам вота на турците за Ахмед Доган.

Има такива тези, че това се дължи на страха. Например в ядрото избиратели на БСП страха от промяна. В тези на ДПС от сянката на Възродителния процес?

Електоратът на БСП и техният състав искат да вярват на лидера си, който и да е той. Ако има лидер значи сме с него. Това е много хубаво, ако това го имаше в СДС – СДС щеше да управлява и до днес. Ние, ако имаме лидер веднага скачаме срещу него. В ДПС не страхът е водещ, а уважението към това, че един човек философски и всякак ги защитава. Сега нещата може и малко да са се променили.

Ахмед Доган си построи хубав палат…

За ДПС и този етнос шефът им не трябва да носи касата на ДПС в портфейл в задния си джоб, а трябва да има такива имоти. Това е манталитетът на този етнос. Не съм чул депесар или турчин да обвинява Ахмед Доган, че има такъв дворец.

Има такива хора – ходжата на едно село обвини ДПС, че за толкова години път не са направили до селото, а си строят палати…

Ходжата, Осман Октай….Не ми ги говори тези, дето, ако ги питам и за себе си ще кажат същото. Говоря за обикновения човек с козата и кравата – повярвай ми! Не защитавам никой, аз си защитавам моите тези. Дори и тези хора имат желание да се оправят нещата, но за съжаление няма единствено или ги няма младите, които да палят огънчетата. Няма ги младите, отказват се бързо, искат днес да се случи всичко. Правя интервюта за работа, някой път ми става тъжно. Идва едно момиче и иска 2000 лв. заплата. Как? Същата длъжност човек, който е работил за нея получава 1300 лв?

За политиката ли става дума, или за личния бизнес?

За личния бизнес. Все пак се издържам от бизнеса си.

От политика може ли да се издържа човек в България?

Може, но обикновено това в голямата илюзия, че някой като стане общински съветник и ще стане богат веднага. Глупости на търкалета!

Някой лобистки закон, ако прекара в парламента или общинския съвет?

Лобистки закон… То, ако беше така от 12 000 общински съветници щеше да има в страната 12 000 богаташи. Те всички, които са богати, са били богати още преди това. Не съм видял някой да влезе беден и да излезе богат. Оставете този филм, макар че виждам напъните и мераците в началото. Мисля си, че наистина политиката трябва да стане високоплатена, но и вископодготвена. Има много малко подготвени хора.

Има ли кадри, които да ги подготвят? И то качествено?

Това вече е проблем на всеки и на държавата.

Тя дори една Конституция не се учи в училище…

Това няма значение, трябва да има магия. Човек трябва да знае, че се е отдал. Все по-малко хора виждам, които се отдават. Има такива и в Народното събрание, и в Министерски съвет, но не са достатъчно. Ако някой ден България се събуди с осъзната необходимост, че трябва много по-усилен труд и степен на подготвеност ще се решат всички въпроси. България е могъща държава. Дано да съм жив да видя магистрала „Хемус“ и младите хора подготвени и веднага да ме махне някой от стола, да седне и да знае какво прави. Дано да съм жив да видя, че е пречупено това недоверие, че нещо може да стане и да се случи. Тогава ще бъда щастлив освен, че преживях 1989 г. ще бъда щастлив, че съм преживял още една 1989 г.

А тя не се ли случва сега?

Не, няма подготовка. Тази псевдореволюция се нуждае от много сериозна подготвеност на кадрите. България няма време да обучава управленци наново, които и да са те. Много съм далеч от мисълта, че някой на площадите ще обикне Бойко Борисов или мен. Няма и нужда, даже умирам от смях някой път като им се подмазват хора от правителството или ГЕРБ…

Той маха от джипката на хората….

Остави джипката, той си има негова политика и е много по-напред от другите в политиката. Как точно Хаджигенов ще стане министър на правосъдието? Той няма подготовка… Нулева, то аз бих се справил по-добре.

А защо точно Хаджигенов? На площада може да има друг по-подготвен?

Не виждам някой да се изказва. Разбирате ли какъв е проблемът? Младият човек, който и да е той, ще тръгне след определени лидери, но той трябва да спечели уважението му.

Те показват само тримата от „Отровното трио“, а на площада са 10 000. Аз например познавам хора, които са добре подготвени и протестират.

И аз имам приятели на площада, но те се връщат в частния си бизнес след това. Трябва търпение за подготвеност. Подготвеността на хората е гаранция, че нещо ще се случи. Търпението е всичко, ако не можеш да чакаш в политиката, но не се подготвяш, значи не ставаш. На гагаузки и турски има една приказка, която гласи: „търпението е горчиво, но плодовете му са сладки“. В България на никой не му се търпи, никой не иска горчиво.

Пет века сме търпели…

Няма да коментирам това, че не е в полза на моята теза, че България е уникална държава след като не е сменила името си близо 1400 години.

Какво ще кажете на хората, които искат да участват в политиката оттук насетне? Как да се предпазят от олигарси, защото продължават да искат да ги използват?

Трябва да са подготвени. Трябва да отделят много време и усилия. Трябва да бъдат подготвени и гарантирам, че тогава няма да има кой да ги използва и ще бъдат много полезни за държавата и народа си, както и за себе си. Гарантирам също така с моя житейски опит, че ще бъдат истински щастливи, дори да не успяват във всичко. Рецептата е проста – висока степен на подготовка и усилия. Това означава много жертви, няма друго решение. Ако енергията на младостта и опита се съчетаят, то ще стигнат до едно високо ниво на позитивно напрежение и може тогава нещата да тръгнат много рязко напред, защото подготвеният, енергичен и решителен човек е огромен стимулатор и той е стимулатор властта да взима решения.

stories

View all posts

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *