Израелският бизнесмен Гад Зееви, който придоби официално БГА Балкан през 1999 година за 150 000 долара всъщност е взел авиокомпанията за 3 000 000  долара, които обаче е дал в „куфарче“, след което е отлетял за Лондон. Това заяви в интервю за „Истории от прехода“ адвокатът на Михаил Чорни (приятел на Зееви) Тодор Батков. 

„Зееви, с риск да ме съди, е един международен аферист! Аз се срещнах с него когато вече беше направил сделката по приватизация на „Балкан” и той гордо ми се похвали, че е платил на българската държава колкото един апартамент в София 150 хил. долара и едно куфарче с 3 милиона долара! Това ми го е казвал лично на мен. Не уточни на кого, но те са два вариантите. Единият беше начело на изпълнителната власт, другият му беше заместник…. Това, което ми каза тогава Зееви, беше: „ Пристигнах с бизнес джет в София, имах среща в 5 часа с …. (няма да му назовавам името), показах му куфарчето и му казах: „Нямам време да ви чакам и да се пазаря или да ви моля! Утре в 11 ч. летя за Лондон и имам бизнес среща! Подгответе всичко за подписване!“. Зееви ми каза още, че са работили цяла нощ (Агенцията по приватизация и неговия екип), получили са куфарчето и той е излетял за Лондон“, обясни Батков.

Михаил Чорни, чийто адвокат беше именно Батков, е бил изнудван да продаде в-к „Стандарт“, да отстъпи акциите си в Левски и да даде 34% от МТЕЛ. Именно отказът му е бил причината да не може да се върне в България.

 „Чорни беше набеден, че застрашава националната сигурност без нито един факт, без нито едно доказателство. Беше му нанесен страшен удар – удар върху репутацията му ! След това, което се случи на 18 август 2000 г. в България, а именно изгонването, за него започнаха проблеми от такъв характер в Израел, Швейцария, Испания и те приключиха реално преди 3 години. Тоест 17 години той трябваше да зареже бизнеса и да се занимава само с адвокати и с процедури във всички тези държави. Но фактът е факт. До момента нито един съд в нито една държава, включително в родния му Съветски съюз, той е роден в Уман – това е днешна Украйна, израснал е в Узбекистан, работил е в Москва, не го е осъдил за това, в което го обвиняваха. Причината, която стоеше зад изгонването му, бяха апетитите към неговата голяма инвестиция в България –  фирмата „Мобилтел”, която беше първият GSM оператор, която се развиваше много успешно и определени хора искаха да сложат ръка или поне да получат тлъсти парчета комисионни.. Всичко това идваше от изпълнителната власт естествено. Допълнително изключително много ги дразнеше, че той взе Левски и отборът тръгна стремглаво нагоре с титла 2000 година. Левски имаше много силен отбор по това време и може би чашата преля когато той купи вестник „Стандарт”, който беше символ на „СДС“. Буквално след като го изгониха тръгнаха някакви сондажи по адрес на Владо Грашнов (лека му пръст) и по мой адрес от силните на деня тогава, които директно си казваха: „Ще отстъпите „Стандарт” , ще отстъпите Левски и казали сме ви от Мобилтел 34%!“, спомни си бившият собственик на Левски.

 

Тодор Батков отрече да е бил сътрудник в Държавна сигурност, въпреки че името му беше разгласено от комисията по досиетата като бивш агент на службите. По негови думи това се е случило докато отбива редовната си военна служба, тъй като поделението, в което е служил, е било към III управление на Държавна сигурност.

 

„По отношение на службите искам да изясня една клевета, която сега 6 години близо откакто се оттеглих от Левски мисля, че мога да кажа истината. Това, което се отнасяше до мен е, че аз бях огласен няколко пъти в списъци на тази комисия по досиета. Истината е, че аз в продължение на 1 година, по време на редовната си военна служба, служих като старшина школник в поделение 72 -700 на българската армия, което същевременно беше трето управление на Държавна сигурност – военно контра разузнаване. Никой не ме попита дали искам да ходя войник, просто получих повиквателна. И това е единственото ми съприкосновение с Държавна сигурност. След това започнаха спекулации в тази връзка, изкараха ме агент, доносник, прикрепиха ми някакво партизанско име, това са някакви гнусни неща“, обясни адв. Батков.

Той определи нивото на министрите и настоящите политици като: „позор“! „В момента все още действащият парламент е позор в сравнение с това, което беше Великото Народно събрание, в което гордо мога да кажа, че работих в някакво качество като съветник и наистина работих с всички сили безвъзмездно. Предлагаха ми да се включа в политиката и то още за Великото Народно събрание, както и за първото Обикновено народно събрание. Колкото и да е странно ми предлагаха и трите водещи сили – БСП, ДПС, и СДС. Няма да назовавам имена, но още тогава имаше ясни знаци на къде върви България. Аз вече имах сериозни материални проблеми, имах жена чужденка, малко дете, два заема, с които трябваше да си купя жилище, които профуках, за да поддържам някакъв стандарт на живот. Дадох си ясна сметка, че ако отида в политиката трябва да започна от най-ниското стъпало и да се обрека цял живот или да подавам ръка (тоест да бъда корумпиран),  или да крада държавни пари. Другият вариант беше да отида в частния сектор. Аз тогава реших абсолютно авантюристично и кандидатствах в Софийската адвокатска колегия. Явих се на изпит, приеха ме и на 1 юни 1991 г. се вписах като адвокат. Последната ми задача във Великото народно събрание беше да подготвя заедно с екип колеги проектозакона за Обикновено народно събрание. Успях да предам тази задача и да включим различните варианти на изчисляване. Тогава отпадна възможността за мажоритарен вот например. Още тогава се усетиха водещите политици, че в пряк двубой нямат шанс и решиха да изберат само пропорционална система, в която и едно магаре да впишеш, ако има паспорт си става депутат. Общо взето така приключи“, заключи Тодор Батков.

Цялото интервю с адвокат Батков вижте

stories

View all posts

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *