Предложението през 2013 г. за председател на ДАНС да бъде обявен депутатът от ДПС Делян Пеевски, което доведе до месеци на протести срещу кабинета Орешарски, а по-късно и до неговата оставка, е било на Сергей Станишев, Михаил Миков и самия Пламен Орешарски. Това сподели в интервю за „Истории от прехода“ настоящият депутат от БСП и бивш икономически министър по време на кабинета на Жан Виденов Румен Гечев. По негови думи предложението Пеевски да оглави ДАНС е дошло в последния момент, минути преди заседанието на парламента и депутатите от БСП са били буквално заставени да гласуват „за“, в противен случай кабинетът Орешарски е падал.

„Преди за вземат решение по такива въпроси парламентарните групи се събират и решават как да се държат долу в парламента по време на гласуването. В парламентарната ни група в последния момент ни беше сервирано (беше около 8:30 ч., а парламентът започва работа в 9 часа). Извикаха ни към 8:15 ч. сутринта и влязоха премиерът Орешарски, шефът на партията Сергей Станишев и председателят на парламента г-н Михаил Миков, Тримата застанаха отпред пред парламентарната група от 84 души и казаха: „предлагаме Пеевски за шеф на ДАНС!“. Настана брожене и жожене като пчели. Те казаха: „другарки и другари, положението е сериозно или гласуваме за Пеевски, или премиерът Орешарски трябва да си даде оставката!“. Тоест ситуацията беше или – или, има 84 свидетели на това обсъждане. Аз гласувах против в парламентарната ни група заедно с още 11 души – гласувах против категорично. Първи, който гласува против, беше покойният Стефан Данаилов. Няма как да ви кажа в ефир каква точно беше реакцията му, но беше доста българска и остра. Дванадесет души гласувахме против, нямаше време за дискусии като само Стефан Данаилов се изказа и слязохме долу. След като дванадесет сме против ние сме подписали декларации като членове на парламентарната група (по принцип това е демократично и правилно), че когато мнозинството е решило нещо всички трябва да гласуваме както е решило мнозинството. Това е един от малкото случаи, в който продължавам да съжалявам, че не наруших правилника на парламентарната група и не гласувах „против“ и долу в пленарната зала. Изпълнихме решението на мнозинството, но го направихме с голямо неудоволствие. Ако има нещо, за което да съжалявам и да се извинявам сега, то е, че не наруших правилника и долу да гласувам против. Имах предимство спрямо останалите колеги, тъй като имах политически опит и на мен ми беше ясно, че те блъфираха – имаше блъфиране, те искаха да наложат Пеевски и това беше ужасна грешка ! Това беше абсурдно – нищо лично не познавам Пеевски, но човек около 30-годишен със съмнителна биография да ми става шеф на ДАНС противоречи на здравия разум. Явно силите, които са натискали, са били много сериозни и явно, че тези тримата са били зависими, но не можахме да го спрем“, спомни си Гечев.

На въпрос дали са се обосновали по някакъв начин Станишев, Орешарски и Миков той отговори:

„Обосноваха се с това, че или гласуваме за Пеевски, или отиваме на избори. Аз нямах проблем с това, но вътре 62 души бяха нови парламентаристи, които също са разчели този момент. Може да си представите такъв човек е дошъл преди няколко дни, станал е парламентарист и му казват или, или. Той затваря очи и гласува за съжаление. Това не е извинение, това е обяснение“.

Настоящият депутат от квотата на БСП и кандидат за бъдещо депутатско място коментира, че според него на 99,99 % социалистите няма как да се коалират с ГЕРБ след изборите а 4 април, а личното му мнение е, че няма да е правилно, ако БСП се коалира и с ДПС.

„Аз не представлявам БСП – аз съм член на Националния съвет, но не съм член на Изпълнителното бюро и няма как предварително да знам, а историческият опит ме е научил, че е трудно да се правят прогнози. Мога да ви отговоря лично от това, което виждам да се случва в БСП и мога да кажа, че на 99,99% е изключено да се коалираме с ГЕРБ! Що се касае до ДПС аз лично бих гласувал против, категорично ! А на въпроса с кой друг бихте се коалирали отговарям какво пише в учебниците по политически маркетинг  – тези неща се коментират след изборите. Защо БСП да не остане в опозиция? Аз лично нямам никакъв проблем, а и бих препоръчал на партията, ако ние ще трябва да нарушаваме основните си принципи на предизборната платформа и да лъжем хората – тоест сме казали едно, а ще правим друго, то по-добре да си останем в опозиция. Няма нищо страшно, какво толкова страшно има? Не може да искаме властта на всяка цена – обстановката сега е такава, че ако някой иска властта на всяка цена, той ще бъде свален след няколко месеца и последиците ще са много по-тежки. По-добре да си честна опозиция, отколкото очевиден манипулатор и лъжец в управлението“ , обясни Гечев.

Неговото мнение за „Отровното трио“, Мая Манолова, Александър Томов и борбата им срещу статуквото:

„Трябва да се внимава, но когато говорим за протестите и борбата срещу статуквото прочетете внимателно биографията на хората, които са срещу статуквото. Те са развеселяващи – тези хора къде са били, да не кацат с парашут случайно? Много от тях са били заместник-председатели на парламента, членове на партии в парламента, някои от тях предлагаха Пеевски за шеф на ДАНС от парламентарната трибуна, така че хайде малко по-спокойно!“

Относно предложението на ГЕРБ за нова конституция, шкафчетата с евро и Мата Хари:

„ГЕРБ преследват две цели – искаха да спечелят време и да отклонят вниманието от страхотния скандал как премиерът на една страна-член на ЕС сладко си „спи“ до 2 млн лв. или над 1 млн евро според експерти, които прецениха това чекмедже пълно с банкноти от 500 евро. Прочутата „Мата Хари“, която продължават да крият премиерът и главният прокурор и съдебната система на България и за да излязат от този страхотен скандал те почнаха да пускат разни димки. Уверявам ви като човек, който е преподавал в много страни по света. Наблюдавал съм телевизионни дебати и политическия живот, но съм сигурен, че и в Африка, ако бяха показали премиера в такова безпомощно състояние до тия пари, злато и пистолет, той нямаше да остане на власт повече от няколко часа. Те трябваше да предприемат някакви странни, противоречащи на здравния разум действия – предлагат някаква нова Конституция месеци преди изборите. Всичко това завърши с крах и разбира се е в техен минус. Този опит се провали, въпреки че те имаха достатъчно гласове в парламента, но очевидно даже и сред техните редици се намериха разумни хора, които им казаха, че това няма как да мине.

Според Европейската комисия и Венецианската комисия няма проблеми с Конституцията на България. Аз съм си изработил професионален критерий когато става дума за икономическа политика гледам нормите на нашите европейски партньори. Сигурно както във всяка Конституция може нещо да се поправи, но вижте в САЩ – от приемането на Конституцията за 250 години имат само няколко поправки в нея и то в крайна необходимост. Пипането на Конституцията трябва да се прави внимателно и от експерти. Аз не съм такъв, но не мисля, че българската Конституция е виновна за състоянието, в което се намираме, а то е: първи по корупция, първи по смъртност, грабежи, претопяване на населението. Последни сме по конкурентноспособност, според ЕК и статистиката сме последни и по стандарт на живот. Не ни е виновна Конституцията. Просто тя очевидно не се прилага достатъчно добре и очевидно е, че законите, които мнозинството в последните 10-11 години превърна в швейцарско сирене с десетки и стотици промени – очевидно, че това не работи добре. Затова очевидно не е виновна Конституцията не само според мен, а и според нашите експерти по конституционно право и нашите партньори от ЕС“.

Фалирала ли е България по времето на Жан Виденов – отговаря икономическият министър в кабинета на Жан Виденов – Румен Гечев:

„Тъй като се занимавам с икономика обичам точните понятия. Споделям разбирането на хората и те не са длъжни да го изразяват с категорията на икономистите. Никога една държава не може да фалира ! Няма такава държава, която да е фалирала !  Това противоречи на икономическата логика, но аз разбирам това, което хората имат предвид. Държавата не фалира – тя само може временно да се намира в състояние на неплатежоспособност за разлика от домакинствата и фирмите. Никога в света не е фалирала и не може да фалира една държава, даже Гърция не фалира по време на последните сътресения! Докато държавата си плаща дълговете тя не е във фалит, тя само може да е в затруднено положение. Как ще е фалирала държавата като точно по времето на Жан Виденов изплатихме 2,5 млрд държавен дълг. Те са изплатени не от Виденов или неговите министри, а от българите ! От 1990 г. до 31 декември 1994 г. не са плащани дълговете на България ! През 1995 г. само това ни липсваше – да почнем да плащаме и външни дългове. Фалираха банки, които аз обясних защо фалираха.

За спестяванията на хората – нека видим какви са фактите. За сметка на увеличение на бюджетните разходи и дефицит българите получиха 100 % от спестяванията си във фалиралите банки ! Това е наглост и малоумие някой да твърди как са изчезнали спестяванията. Вие отидохте до банката както и аз отидох и имах 350 щатски долара в Първа частна банка и си получих парите в долари като всеки български гражданин. Всеки български гражданин с депозит във фалиралите банки си получи 100 % от парите в лева с лихвите, в долари с лихвите, в немски марки с лихвите. Фирмите получиха 50% от спестяванията си, тоест те загубиха половината. Правителството каза, че няма как да поеме 100 % на фирмите, защото ще се разруши финансовата ни система, поехме 100 % на гражданите и 50% на фирмите. Ако гражданите през 1995 – 1996 г. не са се научили все още на принципите на пазарната икономика, а те нямаше и как да са се научили освен един малък кръг икономисти, то фирмите – този, който е направил частна фирма или ръководи държавна такава, то следва да разбира от елементарно управление на валути, Ами сега колко процента загубиха в КТБ фирмите? Лъжат как са били изгубени спестяванията!

Тези, които си получиха парите в левове усложниха нещата, тъй като хората бяха уплашени и имаха основание да се притесняват. Банките изплащат парите, но не се знаеше какво ще стане на другия ден и това пак беше използвано от мошениците да всяват паника. Всеки нормален човек, за да си запази парите, които е получил от банката, ако е имал спестявания. Всеки нормален човек отива на пазара и веднага гледа да си обърне левовете в долари. Мошениците го чакаха на завоя и така откраднаха още 300 млн щатски долара, създавайки паника и карайки хората да си обръщат левовете в долари. Доларите са малко на българския пазар и няма откъде да дойдат. Никой не може да предложи такова голямо количество долари и курсът „хвръкна“ нагоре. Хората, които вече си бяха обърнали спестяванията в долари, спечелиха в стотици проценти. Никой не е загубил никакви спестявания от гражданите – получил си е всичко с лихвите, но ако след това не е намерил начин да си запази парите, а те начините са били ограничени, то той е загубил.

Да не пропусна и това с пенсиите – огромна лъжа, как пенсиите били 3 долара! Нямам спомени моите баби и дядовци да са получавали пенсии в долари… Вие сметнали ли сте го дали прави 3 долара, или се доверявате на хилядите лъжи от 30 години. Седнете и го сметнете дали е 3 долара, защото това силно ме развеселява. Никога не е била пенсията 3 долара! Правителството е дало оставка на 21 декември 1996 г. Държавният преврат не е срещу правителството, защото то не е сваляно никога. То си е дало оставката и след държавния преврат те твърдят, че пенсията е била 3 долара, което силно ме разсмива. Ако допуснем, че теоретично през февруари 1997 г. пенсията наистина е била 3 долара сега пенсията колко долара е млади колега? Ако сега пенсията е 150 долара, а през 1997 г. е била 3 долара о, небеса! Сега пенсионерите трябва да живеят 50 пъти по-добре отколкото през 1997 г. ! Дали е възможно това? Мисля, че е доста нелогично. Ако попитате баба си дали живее 50 пъти по-добре, отколкото през 1997 г., то баба ви ще ви се изсмее!  Така че лъжат и няма такова нещо – де да беше така да живеем сега 50 пъти по-добре от 1997 г. ! Пенсионерите са все така в критично състояние, така че айде стига с тия лъжи и мантри, които се развиват, защото истината е съвсем различна ! Не е ваша вината, че в продължение на 30 години се въртят едни ленти… Знаете ли, че след 1997 г. бях в забранителния списък с интервютата. На мен не са ми публикувани интервюта и журналистите, които ги взимаха, ми се обаждаха да се извиняват, че не им е позволено да ги излъчат от главния редактор, защото не им изнасяше някой да се опита да обясни кои са факторите и причините“.

Кой и защо фалира банките през 1996 г. ?

„Трябва да видим какво поема да управлява правителството Виденов, за да му дадем оценка трябва да видим то какво започва да управлява, на какви пачи яйца е насадено и какви са резултатите. Първо през 1994 г. България все още не изплаща никакъв външен дълг, а инфлацията е била около 130 % годишно. По време на освобождаването на цените и министър на финансите Иван Костов и премиер Димитър Попов инфлацията беше като при Виденов 1996 г. – към 500%. През 1995 г. инфлацията слиза на 34 % – четири пъти се сваля инфлацията през 1995 г. През 1994 г. за първи път България има позитивен икономически растеж след 1990 г. – 1,4, като през 1995 г. икономическият растеж е почти удвоен – 2,4. (което не е и толкова добре, защото икономиката все още не е реформирана). През 1995 г. с около 2 % намалява безработицата и се разширява индустрията и се увеличава износа. Няма как да сме знаели какво е състоянието на банките! 30 години се въртят едни и същи лъжи – по Конституция за банките отговаря БНБ и така е навсякъде по света ! БНБ дава лиценз на банките, тя прави банков надзор, тя контролира кредитораздаването и кой правилно или не получава кредити. На всеки министър му е забранено със закон даже да се обади и да пита кой и при какви условия е взел кредит. Дали някои министри са се обаждали въпреки закона е друг въпрос, ако е така този министър трябва да отиде в затвора. По Конституция банките се управляват от БНБ. Как така толкова години се сипе огън и жупел срещу правителството на Виденов и се споменават отделни имена, а знаете ли кой беше шеф на БНБ по това време?

Обществото не знае кой е бил шеф на БНБ, не знае и законите, че БНБ носи отговорност за банковия надзор. Откъде накъде правителството на Жан Виденов ще носи отговорност, че нашата централна банка е давала лицензи на сервитьори, овчари, кравари и крадци, които правеха частни банки, за да откраднат от българския народ, но това не е единственото обяснение.  Към 15 банки фалираха през 1996 г. по следната група от причини – виновни са правителствата. Всички те имат вина, защото в продължение на 6 години приватизацията не е осъществена и кой получава пари от банките? Ти, ако имаш 99% държавна собственост кой тегли кредити от банките? Държавни фирми, то няма частни. Ами те като се движат по надолнището 5-6 години и се движат към фалита по-голямата част от тях, то как ще връщат кредитите си към банките? Първата причина за банковите фалити (не най-важната, но много важна) това е нереформираната икономика, което е отговорност на правителствата и държавните фирми, които не са могли да върнат кредитите.

Втората група от причини е пладнешки грабеж. Това е било замислено много добре. На моя въпрос към колеги от БНБ: „абе вие защо дадохте 82 лиценза на банки? С кой акъл в малка България давахте на всеки, който поиска, да прави банка и да краде? И отговорът знаете ли какъв беше? Ама чакайте, нали трябваше да развиваме пазарната икономика и да даваме лицензи на частните банки? Това, което учим студентите, е, че навсякъде по света е забранено частна банка нова да се лицензира без доказан произход на парите. Как са давани лицензи на банки през 1991-1993 г. ? Взимат заем от държавната банка и правят частна такава. Това е углавно престъпление и е забранено навсякъде по света – да се прави със заемни средства. Частните банки дали са върнали парите на държавните банки? Познахте, не са ги върнали без никакви последици !

Не съм знаел на кой са давали лицензи и не съм знаел, че са давали тези заеми при такива условия. Били са много банките, но са били източени от губещи държавни фирми и крадци. Освен, че са вземали заеми, за да направят нова банка… Ами как ще направят иначе нова банка? Сега вече искат да покажеш 10 млн лв. , за да направиш банка, но вече е късно. Кой може да има собствени пари да прави банка 1990 г. ? Само мошениците. Откъде ще вземе пари един лекар или учител да прави банка? Или един футболист. Трябва някой извън закона да му даде тези пари, за да направи банка. Вие питате дали някой е знаел? Знаел е! Това няма как да стане без мълчаливото съгласие или активно участие на хора от всички партии. Но вие ме питате мен дали аз съм знаел? И аз ви обяснявам, че в този период съм бил преподавател в Икономическия институт. След специализацията 1987 г. до 1995 г. бях преподавател във водещи американски, английски, френски и други университети. Няма как един преподавател да знае кой и при какви условия е давал лицензи. Разбрах за това след първите три-четири месеца, след като влязох във властта. Централната банка и тогава (правилно) отказваше да ни даде подробности за кредитните портфейли, даже обобщени – без конкретни фирми.

Правителствата нямат право на достъп до такава информация. Ние научихме от странични факти – проблеми, които започнахме да имаме в работата на отделни държавни фирми с банките и даже от факта, че към края на пролетта 1995 г. тогавашния шеф на БНБ Тодор Вълчев ми каза лично и аз предадох на премиера. „Момчета 1995 г. няма да можем да си изпълним ангажимента да ви преведем печалба от централната банка“. По закон, ако БНБ завърши баланса си на излишък то много малка част (около 5%) остава в банката, а излишъкът се предава в бюджета на правителството. И той каза, че тази година няма да може да преведат тези пари и когато го попитах защо, той отвърна: „нещата не се очертават добре и няма да сме на печалба през 1995 г.“ Когато една централна банка не е на печалба от нейните операции ( в това число и валутни), то нещата не са добре. Затова и ние се оказахме в небрано лозе. Някои хора са потривали ръце когато е избирано правителството на Жан Виденов, защото са знаели, че ни „качват на ските“ и ще управляваме икономика, която не е реформирана и се сгромолясва. Имаме и източена банкова система обективно и субективно и са чакали удобен момент и са потривали доволно ръце. Тези небългари, които само са грабили българския народ в този период, само са потривали ръце, защото за тях колкото по-зле, толкова по-добре. Колкото по-голяма е инфлацията, колкото по-гръмко е сриването на банките, толкова по-евтино те са могли да си напазаруват активите на българските фирми. С откраднатите пари от банките (те не върнаха заемите на държавната банка, даже собствениците на частните банки не върнаха парите, които бяха откраднали от собствените си уж банки). С тези откраднати пари те си купиха на безценица българската икономика 1997- 2000 г. и сега контролират огромна част от активите на България. Гледам, че сега ги разкарват по съдилища, но е твърде късно, тъй като държавата е разграбена! „

Цялото интервю с Румен Гечев вижте

stories

View all posts

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *