Професор Александър Чирков (27 януари 1938- 24.11.2020 г.) е български лекар, признат за светило в кардиохирургията. Дълги години е директор на болница “Св. Екатерина”. Професор Чирков е световно признат за изключителната си квалификация, познания и опит в сферата на сърдечните болести, операции, трансплантации. В хуманната медицина негова огромна заслуга е извършването на първата в България и на Балканите сърдечна трансплантация през 1986-та година. Професор Чирков губи битката с Covid 19 във Варна на 24 ноември. Последното интервю на професор Александър Чирков беше дадено за “Истории от прехода” дни преди кончината му. 

……..

Роден е в Лом на 27 януари 1938 г. Завършва Висшия медицински институт в София през 1962 г.

Заминава през 1966 г. за Западен Берлин, където специализира при известния кардиохирург проф. Бюхлер. Остава там като лекар в Университетската болница, после се прехвърля в Западна Германия – в университета във Франкфурт на Майн и в университета във Фрайбург, където е професор от 1981 г.

През 1984 г. се завръща в България, поканен от акад. Атанас Малеев, ректор на Медицинската академия и заместник-министър на здравеопазването. Извършва първата сърдечна трансплантация в България и на Балканите през 1986 г. Дълги години е директор на болницата „Св. Екатерина“.

Проф. Чирков печели световна популярност и признателност за професионализма си в сферата на сърдечните болести, операции, трансплантации.

Умира на 24 ноември 2020 във Варна.[1]

 

 

 

Проф. Александър Чирков – кардиолог „Истории от прехода“ Еп. 19

Проф. Чирков, къде бяхте на 10 ноември 1989 г в Германия или България ?

В Германия бях, във Фрайбург бях професор и шеф на сърдечно-съдовата и белодробна клиника. Поканиха ме за професор в тази клиника, която е втората в Европа след Падуа. Взимах и българи да се учат при мен, но след това дойде Тодор Живков и дъщеря му, а още преди това Георги Йорданов, които искаха да се върна в България и да изграждам модерната медицина. За съжалението тогава не можех, след като през 1976 г. току що се бях върнал от САЩ.

Какво е здравеопазването в Германия и кое е това, което го отличава най-много от това в България?

Голяма е разликата! Когато се върнах в България тук здравеопазването беше нула! Спомням си един случай, в който този, който беше национален здравен консултант по това време (даже не знаех, че има такава длъжност), беше много учуден. На един човек с миокарден инфаркт и катетър трябваше да му влезем в коронарите докато хранят сърцето и да видим как са – дали са стеснени или не са. И той ме попита: „как може да влизаш с катетър в коронари“? И аз му казах: „добре, ще ти покажа“. В началото през първата година работех с немски екип – това е през 1980 г. През това време пращах на обучение много лекари и сестри в чужбина в клиники в Хюстън, Северна Каролина, Сан Франциско, Бостън. След това пък в Германия при мои познати лекари и сестри и това беше поводът на тогавашния здравен министър Гайдарски, който каза, че трябва да ме махнат, защото пращам и медицински сестри в чужбина.  Нали те гледат пациентите, трябва да се отнасят добре с тях и да видят как се отнасят в чужбина към пациентите – с милост, радост и сърдечност!

Защо има такова отношение в Германия, а в България го няма? В България има недоволство в хората от това, че болниците и лекарите са станали търговски дружества.

В Германия винаги е било така, трябва да знаем, че в цивилизационно отношение Германия е много по-напред от България.

Каква здравна реформа е нужна на България според вас?

Трябва да се създадат структури, които да организират нещата. Аз например доведох четирима американци, а моите имуноложка и вирусоложка ги изпратих в САЩ, след което те се върнаха тук заедно с четиримата американци, които са и мои приятели. Заедно с тях показахме как трябва да се подготвят кадрите. Това е т.нар. continuous medical education – продължително обучение на докторите. Решихме, че е най-добре в училището да се изгради от първо отделение до последния клас в гимназията един път на седмицата по един час да има час за здравно обучение. Преди години аз учех латински в училище и имаше нужда от него, защото ми помогна много. Този предмет ще е вместо латинския – предмет по социалните взаимоотношения между лекари, сестри и санитари, за да може всички те да се грижат мило и сърдечно за пациентите. И по този начин пациентите ще видят, че всички се отнасят с грижа. Това е първото, което трябва да се направи – това касае както здравеопазването, така и социалните взаимоотношения. Може да бъдат обучени и това според мен е най-важното. Това ще е предмет по обществено здравеопазване и отлични социални взаимоотношения.

През 2014 г.  Европа страдаше от свински грип, как се справи тогава?

 Още от 2004 г. имаше SARS. Нямам представа какво правят в момента, за да се справят със ситуацията. Не съм вече между тях, за да ги видя. За мен обаче това, което се случва в момента с коронавируса, е много глупаво – излезе информация, че 200 големи фирми в света имат оборот 47 билиона – не милиони или милиарди, а 47 билиона! БВП на европейските държави (не само отделни фирми, а целият БВП), САЩ, Китай и Япония не прави общо 47 билиона! Може да си представите как може да се манипулира всичко, за да постигнат успех тези фирми.

Искате да кажете, че се манипулира обществото?

Вирусът е манипулиран, защо 2003 и 2004 г. са починали 747 пациенти от SARS – тогава в Европа нямаше такъв проблем. Тези, които манипулираха този коронавирус китайци ли са, корейци ли са, японци ли са не знам, целят да изпълнят интересите на някои от големите фирми!

Да, но умират много хора?

Умират, но никой още не може да докаже от самият вирус ли е починал. Правена ли му е аутопсия да се покаже от коронавирус ли е починал, или е имал някакво друго основно заболяване? Вирусът, както и грипът, може да доведат до усложнения и смърт. Тези неща, които ви разказвам, те са ми известни.

Какво е вашето мнение за носенето на маски, помагат ли те?

Маските може да помагат там, където има събиране на възрастни и млади хора. Този, който поначало има белодробни и сърдечно-съдови заболявания, е добре да носи маска. Защо? Защото той много бързо може да се разболее, ако го хване вирусът. Младите няма нужда да носят маски. Освен това много неща, които се правят, те са излишни.

Кои са тези излишни неща?

Жестоко се съсипва психологическата ситуация на пациентите.

В Германия се въведе затваряне на държавата, това не е ли твърде крайна мярка?

Какво да правят вече… Стана така, защото се смесиха много възрастни и болни хора с придружаващи заболявания с младите. Но при младите по-често коронавирусът минава като грипа.

Защо толкова много млади българи имат проблеми със сърдечно-съдовата система и страдат от придружаващи заболявания и съответно коронавирусът за тях става много опасен?

Това се дължи на начина на живот и храната. Например, ако се храни повече с месо и сладки неща, а не се храни както българинът се е хранел едно време… Мисля, че трябва да се подхожда разумно, а не само от политическа гледна точка. Не може политици да решават здравословни проблеми – те могат да помогнат с някои съвети, но те не могат да решават здравословни проблеми!

Имате ли във вашето обкръжение някой, който да е прекарал коронавирус?

Не, нямам.

Вие как се предпазвате?

Не хода там, където има много хора, особено когато са на възраст. Докато мине това, а то ще мине – убеден съм, че до Коледа това ще изчезне.

Сега идва и грипна епидемия, как хората да си засилят имунитета?

За грипът има имунитет – вие също сте изкарали грип, аз също и за 3-4 дни минава. Т.нар. Covid 19 има същата структура като грипа.

Какво да направят хората за по-голям имунитет?

Трябва да се предпазват, да не се събират много хора, за да се заразяват. Неприятно е за икономиката, стопанството, магазините.

Това, което България предприема като стратегия за справяне с коронавируса правилно ли е? Адекватни ли са мерките – да не се затваря държавата, както е в Германия, хората да ходят на работа, а в карантина да са само заразените и контактните лица?

Добра практика е това, аз съм на мнение да не се затваря държавата, а обратното!

Как е структурирана доболничната помощ в Германия?

Всеки лекар има практика, като преди това бива оценяван. Има специални структури, които оценяват дали той може да води такава практика, дали има нужните познания.

Понеже тук личните лекари са критикувани, че лекуват по телефона?

Глупости! Къде сте видели един пациент да се знае какви страдания има по телефона?

Може ли ваксината да помогне?

Може да помогне, тя и грипната може да помогне. Не може 2003/2004 г. да има такава вирусна инфекция и за година и половина и помен не остана и Европа не пострада, а повече арабските и азиатските държави. След това някой се сети и каза: „дайте да унищожим Европа!“.

Вие носите ли маска?

Нося, когато влизам в заведение или публично място с много хора, нося.

Какво ще кажете на хората в България, те са притеснени и за себе си, и за близките си – за тяхното и своето здраве?

Няма нужда да се притесняват, всичко ще се оправи! Те трябва само да спазват тези мерки и ще видите как ще стане добре!

stories

View all posts

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *