Доцент Атанас Мангъров е  български лекар – инфекционист и педиатър. Oбщественото внимание към него се насочи по време на пандемията от Ковид 19, когато той се обяви против носенето на маски и отявлено защитаваше тезата за изграждане на “стаден имунитет”. Непосредствено след започване на вакцинация в страната Мангъров коментира, че вакцинирането в разгара на пандемия може да доведе единствено до създаването на устойчиви щамове. 

Здравната система в България е направена така, че да се плаща за лечение на болни, но не и за профилактика!

Къде бяхте на 10 ноември 1989 г. ?

На 10 ноември 1989 г. бях на честване на 50-годишнината от основаването на Инфекциозна болница и имаше тържество в НДК, на което внезапно започнаха да шушукат, че са свалили Тодор Живков, което в последствие се оказа истина.

Как се развиха първите години на демокрацията за Вас?

Първите години и аз се присъединих към тези, които тръгнаха да напускат страната. Ходих до Швеция и Канада, но реших, че не е за мен и се върнах.

Защо се върнахте?

Просто реших, че не е моето място там. Ако бях останал в Канада щях да бъда шофьор на ТИР и като размислих реших, че е по-добре да се върна и да продължа да бъда лекар вместо да разкарвам някой 40-тонен ТИР из канадските провинции.

Вие сте били в чужбина – успяхте ли да се докоснете до тамошното здравеопазване?

Бил съм на специализация в Япония два пъти – през 1995 и 1999 г. Първият път беше доста дълго – близо 3 месеца и имах възможност да се запозная с техния модел на здравеопазване, който е доста прагматичен и никак нелош.

Какво го отличава от този в България?

Там основно звено във всяка болница е касата и всеки каквито услуги прави се бърка в джоба и плаща. Болницата издава фактура, с която пациентът отива и си осребрява разхода от застрахователи. Това е негов проблем, а не на болницата.

Какво представляваше здравеопазването в България преди 10 ноември 1989 г. ?

Работеше се много по-лесно, нещата бяха по-свободни и не бяха толкова бюрократизирани. Нямаше я цялата тази безумна писмена работа, която се прави в момента. Имахме възможност да се грижим и да лекуваме болните. Сега се стремим да вкараме всичко в тези измислени клинични пътеки, които са нещо много глупаво според мен.

На какво учите студентите си особено във време на Covid 19? Вие сте доцент към катедра по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина в МУ София.

Във времената на Covid 19 нещо не ни се получава обучаването на студенти. Когато се затвори страната за първи път през март нашият цикъл на обучение беше приключил и нямахме възможност да видим как ще се обучават студентите. Сега изкарахме само един цикъл през септември и от втория, който започна някъде около 19 ноември, студентите отново са онлайн, а онлайн нищо не става. 

Как става онлайн обучение по медицина?

Това е жива перверзия!

Възможно ли е, ако това продължи по-дълго, тези студенти, които са изкарали половината си образование по време на коронавирус, да завършат?

Те може и да завършат формално, но в тяхното образование ще останат големи дупки и празнини.

Какво Ви казват студентите когато общувате с тях относно коронавируса? Каква е тяхната визия за справяне със ситуацията?

Не съм говорил много с тях, но виждам някои, които се държат нормално и други, които са смъртно уплашени и стоят непрекъснато с маски, ръкавици и не се доближават един до друг. Явно това са хора, които не са научили нищо от курса на обучение до момента и надали ще научат нещо повече.

Голяма част от лекарите в момента са наплашени, включително и личните лекари, за които Вие толкова много говорите. Как може да се преодолее тази страхова психоза сред лекарите? Защото за съжаление сред тях имаше доста, които заболяха и такива, които загубиха битката с вируса? Така че страхът е оправдан.

Така е, но това е работата на всеки лекар. Лекарят не е чиновник – затова е лекар, за да си върши работата, която е свързана с опазването на здравето на неговите пациенти. Вършейки тази работа той трябва да ползва всичките си познания, за да се пази. Ако той не може да опази себе си как ще опази другите?

През 2014 г.  главният епидемиолог на страната доц. Ангел Кунчев обясни, че за часове грипът става пневмония и по негови думи са починали от грип много бебета и млади хора. Как сме се справили тогава със ситуацията, а сега е много по-трудно?

Тогава всичко беше нормално. Само едно уточнение за първи път се сблъскахме със свински грип през 2009/2010 г. Много добре си спомням, че когато започна епидемията тогава бях човекът, който консултира първия болен от свински грип в страната. Той беше приет в Правителствена болница и в последствие почина. В началото всички бяха „забулени“ с шлемове и маски, а аз бях както винаги без нищо. Много скоро това желание за маскиране и забулване отзвуча и всичко си тръгна по нормалния начин. Мисля, че тогава се справихме доста добре със свинския грип без да има цялото това насаждане на страх, блокирания на страната, затваряне, отваряне. Тогава също имаше хора, които загинаха, но нямаше тази мания всички да умират с диагноза свински грип. Те си умираха от бронхопневмония, сърдечна недостатъчност и всякакви други усложнения. Клиничната пътека беше ниска, а сега е висока и това е една от причините, но не само това – всички да минават в графата Covid 19.

Защо толкова години здравеопазването в страната не е приоритет или, ако е, то не личи много?

За съжаление здравеопазването страшно се комерсиализира. Имаше един, който измисли тази глупава максима, че парите следвали пациента. Този, който го измисли, трябва да бъде обесен с главата надолу! Това е чудесно, ако става въпрос за автосервизи, но за болници това е пагубно. Най-лесното, което може да се направи, е една болница да се напълни със здрави болни, които не искат кой знае какви усилия, а носят стабилни доходи.

Как е при вас? Вече месец сте началник на Covid отделението в инфекциозна болница и сте на т.нар. „първа линия“ ? Има ли при вас много „здрави болни“?

Има истински болни, но спокойно има хора, които биха могли да си бъдат вкъщи, ако имаше кой да ги обслужва. Значителна част от тези хора са в болница, защото за уплашени и се страхуват. Когато един такъв човек дойде и е хоспитализиран е трудно да бъде изпъден на следващия ден, той трябва да си мине по реда. Това в значителна степен задръства болницата. Това в нашия случай (на инфекциозна болница) е редуцирано до минимум, но има болници, които са задръстени от такива случаи. Непрекъснато приемаме деца, на които им няма нищо или имат симптоми на едно фебрилно заболяване и са положителни за коронавирус. Общо взето ние им правим едно нищо. Слушам какво става в други болници и същите деца се лекуват по най-безумен начин – с два антибиотика, глюкокортикоиди, антикоагуланти и неща, от които едно дете няма нужда.

Ако е така, както казвате, то защо толкова много хора се влошават рязко за 10 часа и са трудни за спасение. Вирусът е агресивен и бързо се развива и , ако един пациент е под лекарско наблюдение, то много по-бързо може да бъде спасен?

Така е, но това не означава, че всички хора, които имат симптоми и са положителни, трябва да бъдат в болница. Като цяло това влошаване на състоянието не се случва толкова бързо и когато то се случи и човек има възможност да контактува с лекар бързо може да се насочи към болница, да се хоспитализира и да се полагат нужните грижи за него. За съжаление обаче трябва да се посочи, че няма дефинитивно лечение за този коронавирус. Няма хапче, инжекция или система и човекът да се подобри. Когато нещата тръгнат „накриво“ и пациентът започне да прави остър респираторен дистрес синдром много малко може да се направи. Може да се дава кислород и евентуално когато навлезе в краен стадий да се интубира. Нашата цел е колкото се може по-малко хора да бъдат хоспитализирани и от тези, които са хоспитализирани колкото се може по-малко да бъдат насочвани към интензивните сектори.

При това положение с какво лекувате пациентите си? Говорите, че вкъщи може да се лекуват с аспирин и чай, но ако се влошат идват при Вас. С какво ги лекувате като няма лечение за този вирус?

Основното, което даваме, е кислород. Тези, които са в болница, са уплашени, че имат данни за промени в белия дроб – част от тях получават лечение с антибиотици. За съжаление от него няма полза. Общото мнение е, че човек, който има пневмония (без значение дали е вирусна или не) трябва да се лекува с антибиотици. Понякога правим компромис и даваме антибиотик, но това по никакъв начин не променя хода на заболяването.

Откакто поехте ръководството на отделението за Covid 19 в инфекциозна болница успяхте ли да промените нещо? Дадохте такава заявка, че ще се опитате да промените някои неща?

Опитвам се, но е много трудно. Натискът отвън е огромен – хората искат да получават лекарства и когато не ги получават се чувстват едва ли не изоставени. Водих спор с една майка, чието дете е положително и тя каза: „вече трети ден стоим тук и нищо не получаваме?“. Аз й казах: „защо да получавате когато вашето дете е клинично здраво, независимо, че е положително за коронавирус?“. И тя отвърна: „ама аз си мислех, че като влезем в болница ще се предприемат някакви драстични мерки, за да може детето да се оправи“… Тя идва в болница с желанието да бъде правено нещо на детето й, а то няма нужда от тези неща. Коронавирусът като всяка вирусна инфекция е самоограничаващо се заболяване и това, което може да се направи, е да се поддържа водно-електролитния баланс, да се поддържа алкално-киселинното равновесие, да се осигурява достатъчно насищане на кръвта с кислород и друго нищо!

Кой преценява кой да влезе в болница и кой не? Това на преценката на лекарите ли е оставено или има някаква систематизация?

Това е преценка на дежурния лекар. Когато докарат някой в болница негова задача е да го прегледа и да прецени дали да го приеме или да го върне. Когато това е да речем един възрастен пациент, който строго погледнато не се нуждае от хоспитализация и бъде докаран в болницата с линейка, е много трудно да бъде върнат. Това означава отново да го натоварят на линейката и да тръгнат да го върнат вкъщи. Такива болни се приемат и затова би трябвало да има, че лекарите, които се грижат за болните в домашни условия (това са личните лекари) –  те трябва да определят кой има нужда от хоспитализация и кой не. Ако не искаш да се занимаваш и не искаш да носиш отговорност най-лесното е всеки, който има някакви симптоми и е в по-тежко състояние, да го „шътнеш в болницата“ и да ти се маха от главата…

Какво ще кажете за това, че сме на първо място по смъртност?

От всичко или от коронавирус?

Те го дават, че е от Covid 19, но реално сме на първо място принципно по смъртност…

Ние сме абсолютни шампиони по смъртност и би било странно да не сме и що се касае до коронавируса.

На какво се дължи това на начина на живот на хората или на здравната система? Много хора не искат да постъпват в болница, защото ги е страх, че няма да се върнат живи и то има доста такива случаи.

В нашата страна всяка година около 65 000 души умират от сърдечно-съдови заболявания. Около 16 000 загиват от злокачествени заболявания, още няколко хиляди загиват от белодробни, бъбречни и всевъзможни други заболявания. В нашата здравна система профилактиката на тези сърдечно-съдови и онкологични заболявания е много слабо застъпена, защото нашата система е направена така, че се плаща за лечение на болни, но не се плаща за профилактика на болни. От 2012 г. у нас се предлага безплатно ваксина за рака на шийката на матката на момичета между 11 и 13-годишна възраст. Това е скъпа ваксина, а все още ваксиналното покритие е около 2-3%, което е нищо и половина, а това е ваксина за рак!

Какво ще правим тогава като дойде грипната епидемия, говори се за януари. Как ще функционира здравната система, ако имаме коронавирус, грип и наплашени хора. Лекарите от доболничната помощ са притеснени и то в голяма степен е нормално. Недай си Боже да трябва да те лекуват те няма да дойдат да го направят на място, защото както казвате стават контактни. Те лекуват по същия начин, по който име „спуснато“ – с антибиотици, които не могат да се намерят в аптеките. На всичкото отгоре има хора с придружаващи заболявания, които в един момент се отключват. Хората най-вероятно ще спрат да спазват мерки покрай Коледа и Нова година, защото това са светли празници. И какво правим със здравната система след Нова година?

От вашите думи си мисля, че вие продължавате да смятате, че с тези мерки, които се налагат, може да се направи нещо – нищо не може да се направи. Имаше страни, в които тези мерки се налагаха много по-драконовски и строго и нищо добро не се случва. Това не са страни, които са се справили по този начин с тази инфекция. Когато дойде и сезонния грип ще продължим да се варим в собствения си сос – няма да има кой да ни лекува. В момента повечето лекари отказват да лекуват, ако нямаш отрицателен тест за коронавирус. Какво като имаш или не – винаги е ставало дума за хора, които са болни или не са. Болните трябва да се лекуват, докато другите живеят нормално. Ако продължаваме по този начин системата ще блокира и тя е на път да направи това нещо. Лекарите трябва да си влязат в ролята и да започнат да лекуват адекватно своите болни. Невролозите да лекуват тези, които да с неврологични заболявания, без значение дали имат или не коронавирус. Кардиолозите да лекуват хората със сърдечни заболявания, без значение дали имат Covid 19 или не.

Те спряха плановите операции, какво остава за друго…

В нашата страна всяка година умират 65 000 души от сърдечно-съдови заболявания. Данеби тези хора да са спрели да умират? Те продължават да умират, но с коронавирус. Същото се отнася и за тези, които са със злокачествените заболявания – около 16 000 души на година. Те също не са спрели да умират, просто загиват с Covid 19.

Преди време имахте теза, че трябва да се правят повече тестове. Сега се правят такива, но има спорт дали антигенния тест не трябва да се приравни като доказателство към PCR теста. Какво мислите по този въпрос?

Има смисъл да се правят такива тестове в началото на такава епидемия, за да се види как вървят нещата. Когато вече се уточни, че епидемията е в разгара си правенето на повече тестове е безсмислено. Това се прави всяка година през зимните месеци когато е епидемията от сезонен грип. Януари се правят тестове докато се види кой щам е преобладаващия, след което спираме да правим тестове, защото няма нужда, защото всичко, което се изследва, се оказва с този щам. Почват да се лекуват не тези, които са положителни, или отрицателни, а само тези, които са болни.

Защо се случва така – сякаш или българинът няма здравна култура, или държавата не подкрепя за това да се следят имунизациите и съответно хората да са здрави? Да се търси вариант и за здравно образование и самите хора да са наясно за ползите? Като се каже, че сме първи по смъртност това плаши и именно затова мерките са подкрепяни от немалка част от населението и да се спре с тази смъртност. Вашите критици казват: „коронавирусът може и да не убива директно, но засяга органи, които ако имаш придружаващи заболявания голяма част от хората почиват“. Това трябва да бъде спряно оттук насетне, защото коронавирусът ще бъде преодолян рано или късно, но какво трябва да направим като държава оттук насетне, за да нямаме този голям процент смъртност?

Това, което можем да направим, е да засилим профилактиката на сърдечно-съдовите, хроничните белодробни и злокачествени онкологични заболявания. Огромната част от тези, които загиват от или с коронавирус са хора със сърдечно-съдови заболявания, наднормено тегло, диабет. В нашата страна профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания и наднормено тегло е слабо застъпена. Колко души над 45-годишна възраст, които нямат някакво придружаващо сърдечно-съдово заболяване, познавате?

Така е, да, но това е много тъжно…

Не се спортува.

Кое ще бъде продължено и кое премахнато като мерки след 21 декември? Затвориха се училища, фитнес зали, търговски обекти, ресторанти и барове. Да речем, че в краткосрочен план това са добри мерки. Говори се, че те обаче ще бъдат до март месец. Кои трябва да останат и кои да се махнат? Съвсем без мерки видяхме какво се случи – случаите растат…

Може да бъдете сигурен, че с тези мерки случаите може да намалеят в някаква степен, но в никакъв случай това няма да стане драстично надолу и в момента, в който се върне към нормалното положение, всичко ще започне отначало и тази агония ще продължи. Тези мерки са много привлекателни от гледна точка на уплашения средно-статистически гражданин, но от епидемиологична гледна точка те са безсмислени.

Тогава какво може да се направи, за да се спре разпростирането на вируса? Дистанция и маски ясно, но това явно не помага и то в световен мащаб. Виждаме държави, в които има пълно затваряне – Гърция все още има висок брой заразени и смъртност. Израел въведоха затваряне още септември и след като отвориха пак имаше увеличение на случаите – тоест това явно не действа дългосрочно, но друго не знаем?

Това, което може да се направи е същото, което се направи когато имаше свински грип. Тогава действахме по нормалния начин и в болниците влизаха само тези, които са болни. Получаваха нужното им лечение и никой не ходеше да тества дали някой е положителен за свински грип или не, ако той няма симптоми. Сега всички са тръгнали „на лов“ за положителни заразени – заразен и болен не е едно и също! С това нагнетяване на страх се стигна до това, че всеки, който е положителен, и особено, ако има някакви симптоми, едва ли не чака да умре, което не е така. Коронавирусът е заболяване, което в 80% от случаите протича безсимптомно и човек не разбира, че го кара и в около 20% от случаите има симптоми на грипоподобно заболяване – обща отпадналост, температура, болки по мускулите, гадене, кашлица. Тези, които трябва да се приемат за лечение в болница са тези, които имат нужда от лечение с кислород. Всички останали биха могли да се лекуват и вкъщи, стига да има кой да ги лекува. С тези наложени ограничения когато някой се докосне до човек, който е положителен, той се счита за контактен и трябва да се самоизолира и карантинира. Това е безумно! По този начин се връзват ръцете на здравната система и тя не може да функционира адекватно и пълноценно. Тя и бездруго не е толкова адекватна и пълноценна.

Вече сте на „първа линия“ в битката с вируса. Какво е положението в инфекциозна болница – колко успяват да преборят вируса и колко за съжаление не се справят с него и почиват?

Повечето успяват. Досега откакто съм там е починал един човек, който загина за по-малко от час. Той беше в много тежко общо състояние. Имахме едно 16-годишно дете, което приведохме в друга болница в реанимация, след като положихме всички усилия да го държим живо, но в крайна сметка се стигна до нужда от апаратна вентилация. До момента за тези 4 седмици, откакто съм начело на клиниката, нямаме други случаи на починали.

Какви са вашите впечатления от пациентите – хората много ли са стресирани и наплашени и наистина ли има толкова тежки случаи, които са за хоспитализация?

Имаше и тежки случаи – обикновено това са хора, които са възрастни и имат сериозни придружаващи заболявания. Например бях цял ден в болницата за един случай на човек, който имаше Нехочкинов лимфон, който е в много критично състояние и при него вероятно нещата ще завършат зле. Има и други хора, които са в болница, защото ги е страх. Този безумен страх, който се нагнети, е едно от нещата, които най-много пречат. За съжаление този страх се пренесе и в лекарите – казвате много хора загиват. Да, добре, но това са лекари – това ти е работата. Ти като си войник ходиш на война, стреляш по теб стрелят – когато си лекар ти не си чиновник, ти си лекар.

Беше ли така по време на свинския грип? Имаше ли сред лекарите такива, които да се страхуват?

Не, никой тогава не сложи маска даже! Тогава не по-малко хора загиваха, ни никой не загиваше с диагноза грип, а си умираха от съответните придружаващ заболявания, които тогава се водеха основни. Тогава се казваше, че дадения човек е имал сърдечно заболяване, което е декомпенсирано от това, че е хванал грип.

Допитват ли се до Вас от НОЩ? В началото бяхте част от алтернативен щаб, който се разпадна. Сега питат ли Ви за мнението Ви?

Не, ходил съм само веднъж, когато лично премиерът ме помоли, защото всички бяха срещу него и той искаше поддръжка.

Ако Ви поканят в обща дискусия бихте ли се включили?

Да, ние тази дискусия я предложихме още в края на май. Тогава от щаба казаха, че имат много работа и нямат време да се занимават с глупости и на тях всичко им е ясно и се отказаха. Те са хора, на които всичко им е ясно и живеят с мисълта, че те са измислили всичко и хората са недисциплинирани, които не спазват тези мерки, които измислят от сутрин до вечер и заради това нещата са на този хал, което изобщо не е така!

Вие сте чат т.нар.“Алианс за нормализиране на ситуацията“. Има ли някаква позиция, която бихте заели относно въвеждането на нови мерки след 21 декември?

Мерките ги въвеждат без някой да ни пита по чисто силов път. Някой решава и ги налага. Аз съм казал десетки пъти какво мисля по въпроса – не съм човека, който да наложи вижданията си. Този, който налага мерките, трябва да носи отговорността за тях.

Защо лятото вирусът не беше тема, а стана тема сега? Вие предполагахте, че ще изчезне, той не изчезна разбира се. Пак имаше случаи, но не беше такава тема. Някои хора се притесняват от това, че темата може да се политизира и тя наистина може би се политизира. Защо лятото Covid 19 не беше тема, а бяха тема други неща – президентските избори в САЩ, протестите в България. Не и коронавирусът, като че ли той се появи изведнъж октомври месец – на какво се дължи това?

Това е естественият ход на една такава въздушно-капкова инфекция. Когато тя е по-смъртоносна както беше случаят със SARS през 2002/2003 г. или близкоизточният коронавирус през 2012/2013 г. се забелязва през летните месеци затихване на всички въздушно-капкови инфекции. Когато те не са толкова смъртоносни остават сред малка част от населението и през студените месеци (когато хората се събират на затворени пространства) те се развиват. Това е естественият ход на една въздушно-капкова инфекция. Това не е втора или трета вълна, а едно и също нещо, което през лятото поради обективните обстоятелства, свързани с летните месеци (хората са на открито и се спазва дистанция) честотата на случаите намалява. Но това ще продължи докато не мине през основната част от населението, независимо дали не се иска или не.

Да, но може да повтори. Нали има случаи на хора, които ги е повторило?

Не, не, не. Това е мит, че тази инфекция не създава имунитет и може да повтаря. Просто не знам кой ги лансира тези идеи. Ако тези идеи са верни всички опити за правене на ваксина са предварително обречени на неуспех. Каква ваксина ще правим, ако естествената инфекция – дивият вирус не е в състояние да даде достатъчно траен имунен отговор и ние ще очакваме един „сурогат“ и изкуствено създаден вирус или частици от вируса, които се вкарват в съприкосновение с имунната система по един или друг начин да даде достатъчно траен имунен отговор. Тези приказки са част от това неадекватно отношение към коронавируса и този опит за създаване на страх и безизходица и, че всичко е загубено и единственият шанс е ние да се разхождаме с едни парцали пред лицата си и да си мислим, че ни пазят. Не, че ни пазят, ами че с тях ние пазим другите – това са пълни глупости! По този начин няма как да се спре разпространението на една въздушно-капкова инфекция. По този начин не става! Ще си върви така докато не мине през цялото население и колкото повече се отдалечаваме от правилата на нормалната медицина, толкова по-трудно ще ни е да се борим с тази зараза и загубите, които търпим, ще са по-големи. Когато се направи рекапитулация на смъртността за цялата 2020 г. въпреки че сега се наблюдава завишаване на смъртността като цяло ще се окаже, че смъртността през тази година няма да е по-висока, отколкото смъртността през предишните години.

Така е и всички тези приказки на едро са част от това внушаване на паника и чувство на безизходица, че сме се сблъскали с нещо, за което нямаме решение. Това е някакъв неразрешим проблем, въпреки че сме се изръсили с няколко стотин милиона лева за ваксини и то предварително. За какво ги купуваме, ако не сме сигурни, че те ще вършат работа? Ако тези приказки, които се съобщават всяка сутрин са верни, то в страната има около 60 лаборатории, които всеки ден правят по 10 – 12 000 теста. Те са разпределени в цялата страна и правят достатъчно тестове – тоест това е една представителна извадка и се оказва, че около 30-40% от тестовете са положителни. Ако в дадения момент 1/3 от хората в страната са заразени, то може да се очаква, че в рамките на един месец тези 30-40%, които са заразени, те ще заразят още 30-40%, които пък ще заразят още хора. Би трябвало, ако тези данни са верни, много скоро вирусът да премине през основната част на населението на страната. Ако това се случи, то на кой ще слагаме ваксини? На хората, които са преболедували ли? Може би цялото това предплащане на ваксините значи, че този, на когото са предплатени, не го интересува ще се ползват ли, или не.

Това е бизнес…

Бизнес, но от нашия джоб…

Появявахте се на събития на АБВ и на протестите. Ще се включите ли в политиката? Някои споменаваха дори, че Ви готвят за бъдещ здравен министър?

Не, аз ненавиждам да се занимавам с административна работа!  Никога не съм имал такова желание – участието ми в тези мероприятия и лекции е дотолкова, доколкото от АБВ се оказаха от малкото политически сили, които полагат усилия да ограмотят населението за коронавируса. Но аз нямам никакви ангажименти с тях и не съм ангажиран политически!

Не бихте се включили в политиката, ако Ви поканят?

Не бих казал…

Какво ще кажете на хората, които си седят вкъщи в момента, защото са в карантина, която е принудителна, но искат да са спокойни, че ситуацията не е толкова тежка? Постоянно ни заливат с информация как нещата не вървят – виждаме нивата на смъртността. Затова Ви питах колко са оздравели във вашето отделение – имаме нужда от повече позитивна информация, без разбира се да подценяваме вируса, който си е налице и за съжаление взима жертви както всяка болест.

Най-големите привърженици на затварянето и карантината са хората с твърди доходи – най-често това са държавни служители. Това са лекари, учители, хора от съдебната система и държавни чиновници. Те и да стоят вкъщи и да сме затворени и да не сме – те имат гарантирани доходи. Тези обаче, които са на ринга и изкарват доходите с ежедневен труд и техните доходи зависят от ежедневните резултати и работа са и хората, които са най-разтревожени, защото техните доходи са под въпрос. Без значение дали го разбират, или не учениците и студентите са най-пострадали от тези мерки, защото на практика става цяла календарна година нито студенти, нито ученици учат пълноценно. Това ще има следи в бъдещето.

През тези няколко месеца от началото на пандемията опита ли се някой да Ви окаже натиск на личното мнение?

Не, чувал съм въпроси защо се инатя, но не бих казал, че някой се е намесвал да оказва натиск върху мен.

Какво ще кажете на вашите колеги, които Ви обвиняват в това, че Вие сте виновникът да има толкова голяма смъртност? Вие сте соченият за главен виновник хората да не спазват мерките и да има толкова много починали?

Това са колеги, които стигнаха до там, че забравиха Хипократовата клетва и какво представлява това един човек да бъде лекар. Стигнаха до там да казват как едва ли не тези, които не са съгласни с тях, защото за тях тяхното мнение е единствено правилното, че не бива да бъдат лекувани, което е глупост и наглост. Ще им кажа да вземат да се върнат към основите на медицината, ако въобще някога са били лекари!

 

 

 

stories

View all posts

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *