Не е имало координация между действията на „Да България“ и президента Румен Радев. Това заяви в интервю за „Истории от прехода“ Пламен Даракчиев от коалиция „Демократична България“.  Протестът на плажа в Росенец и действията на президента Румен Радев, който призова към „протести срещу мафията“ не са били организирани съвместно, уточни Даракчиев.

„Това не може да бъде допуснато – хората в „Да България“ като Велизар Шаламанов, като Стефан Тафров, Ивайло Мирчев, Христо Иванов –  всички те няма как да допуснат такова нещо. Координация с президента не е имало и няма как да има, защото, ако е имало координация тя щеше да се прояви досега – той е президент вече четвърта година. Радев няма нашите симпатии меко казано – няма сред нас негови симпатизанти и привърженици и няма и как да има. Знаем как спечели изборите, кой го препоръча – всичко това е ясно. Той в момента е под ударите на сарайската групировка, неговата партия е в опозиция – това са си негови битки. Освен това не съм сигурен, че въпреки че заяви, че ще инициира промяна в Конституцията, ще го повтори и дали ще е толкова решителен по-натам, когато правителството падне и дойде време да се правят конституционни промени“, каза Даракчиев.

Относно акцията в Росенец той коментира, че тя е била добре обмислена, но не е плод на някакъв съвместен заговор срещу правителството между БСП и „Да България“ в отговор на акциите на Прокуратурата срещу президента. „Това беше една символична акция – трябваше да се посочи този плаж и завладяна територия. Но през цялото време на кризата с коронавируса (още февруари и март), ако помните в сайта на „Демократична България“ и „Да България“ ще видите колко позиции по най-различни проблеми и икономически и външнополитически и колко декларации и то смислени предложения към властта са правени, на които няма никакъв отговор. Една такава акция получи широк отзвук“, допълни Пламен Даракчиев.

По негови думи акцията на Прокуратурата в Президентството и влизането на въоръжени лица вътре е: „безпрецедентно – независимо кой е президент трябва да се реагира. Ако бяха арестували съветниците след работно време е друго, но като знаем кой е главен прокурор и по чия поръчка действа – това не можеше да бъде посрещнато спокойно“.

По повод на коментара на премиера Бойко Борисов към Христо Иванов с кой ще управлява и с кой ще се коалира „Да България“, ако влезе в бъдещ парламент и прескочи 4% бариера на следващите избори, Даракчиев контрира, че не по-малко важно от това кой ще управлява, е това кой ще е в опозиция. „ГЕРБ като ги гледам и като знам как се държаха по времето на Орешарски …. работата беше свършена не от тях. Натискът върху Орешарски беше точно от демократичната общност най-вече. Редно е да се попита кой ще бъде опозиция, защото аз не вярвам, че ГЕРБ би могла да е смислена опозиция. Те са по-доброто лице на БСП или другото лице на БСП. Макар че като ги гледам как действат, те действат точно както комунистите – инатят се точно както комунистите (както се инатеше и Луканов през 1990 г. ) и по-късно през 1997 г. за малко да стигнем до гражданска война, помните барикадите в цялата страна. Що се отнася до самите протести те са различни – те се сляха 2 протеста според мен. Излязоха най-различни хора – не може да се каже, че това е протест само на „Демократична България“ и БСП”.

Позицията на „Да България“ относно настоящата ситуация с исканата оставка на правителството и главния прокурор е, че е важно да се отиде на предсрочни избори. Основен техен приоритет по думите на Пламен Даракчиев е въвеждането на конституционни реформи.

„По отношение на „ремонта на държавата“ „Да България“ и „Демократична България“ ще трябва да преговарят с всички, за да се постигне консенсус по промените в Конституцията – промените, свързани със структурата на главния прокурор например. Преди години разсъждавахме погрешно. Едва ли БСП като поставим въпроса за реформа в съдебната власт и извеждане на прокуратурата извън нея, те ще искат. Защо да го поставяме на обсъждане с БСП и ДПС като знаем какъв ще бъде резултатът? Това беше едната гледна точка, но другата гледна точка е, че като не искаме преговори с тях ние ги оставяме в зоната на комфорта – нищо не искаме от тях, а хората гледат. Едно е да им кажеш: „елате да седнем на масата, защото трябва да съберем 160 депутати в най-лошия случай или 180 в добрия, за да приемем тези конституционни промени, които са в интерес и на вашия електорат и на всички хора, тъй като става дума за държавата“. И когато те кажат, че не искат да преговарят у кого остава топката? Затова лично аз изповядвам и тази позиция на „Демократична България“ – що се отнася до държавата трябва да се преговаря с всички. Що се отнася до управлението – зависи от конфигурацията, но не виждам коалиционен партньор от една страна. От друга страна виждам много сериозен резултат на „Демократична България“ този път, за разлика от миналия“, обобщи Даракчиев.

Той изключи възможността настоящото Народно събрание да инициира промени в Конституцията, като по негови думи най-добре е бъдещият парламент да е с ограничен мандат и да има предварително разписано споразумение, за да има време за свикване на ВНС и дебат за промени в Конституцията. „Моето мнение и това на колегите в „Демократична България“ е, че не трябва да се бърза – трябва да се направят промени. Например промяната главният прокурор да се избира от Народното събрание. През годините е имало много идеи – тази идея може да стане и без Велико Народно събрание. Също идеята за областно самоуправление, индивидуална жалба до Конституционния съд от гражданите и има неща, които може да се случат в рамките на Обикновено Народно събрание. 2014 г. „Реформаторският блок“ излезе с 6 стъпки за промяна на България – следващото правителство да бъде с ограничен мандат 2 години, през които държавата да се стабилизира и след това да се разпусне Народното събрание и да се отиде на Велико Народно Събрание – това беше заявката. На преговорите с Бойко Борисов, когато „Реформаторският блок“ влезе в коалиция с ГЕРБ, се отстъпи от това. Борисов не се съгласи  – за съжаление тогава не трябваше да се прави този „исторически компромис“, но той се направи. Така че разумният подход е този  – да приемем следващото Народно събрание с някакъв ограничен мандат – да има предварително разписано споразумение, за да има време – година, две за дебат върху една бъдеща нова Конституция и след това да се пристъпи към Велико Народно събрание. В този момент няма готовност за това – не сме имали сериозен дебат.На първо място и основен приоритет са промените в съдебната власт. В самия парламент също има нужда от промени, защото изборния кодекс се приема с обикновено мнозинство. Това ще рече, че от 121 депутати, ако 61 гласуват „За“ може да обърнат политическата система на България с краката нагоре. Трябва да се извърши една поредица от реформи – като се започне от съдебната власт, която ще трябва да се извърши в режим на диалог“, разясни демократът.

Очаква се на предстоящите избори „Да България“ да се яви в коалиция с ДСБ и „Зелените“ като коалиция „Демократична България. Пламен Даракчиев допълни, че коалицията няма да се разширява, а само ще се добавят нови хора в нейните листи.

Цялото интервю с Пламен Даракчиев може да видите в „Истории от прехода“.

stories

View all posts

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *