В България има достатъчно болнични легла, както и достатъчно болници, а закриването на всяка една от тях води до напрежение. Това каза в интервю за “Истории от прехода” варненският ортопед и общински съветник д-р Ивайло Митковски по повод евентуален недостиг на болнични легла по време на кризата с коронавируса. Според него здравната карта не е разпределена правилно, тъй като са направени безкрайно много компромиси.

“Политическата сила, която тогава представлявах  – СДС (сега вече не) направи много болезнени реформи и си плати цената за което – загуби изборите. Но, ако не се беше случило това сигурно щяхме все още да се делим лекарите на групировки. Както е тръгнало може пак да стане така обаче. Много от малките болници в този си вид не може да съществуват – те няма и как да съществуват. Трябва да станат друг тип лечебни заведения, трябва да има политическа воля, а не да се казва закрива се дадена болница и след това да смениш мнението, че няма да се закрие”, коментира д-р Митковски.

Според него за да има успешна здравна реформа е нужно да има правилно остойностяване на всяка една дейност и на всеки един консуматив, който се ползва, тъй като в момента пациентите сами си купуват консумативи. „При нас например протезите частично се заплащат от касата – всичко друго се заплаща. Същото е положението и в други специалности – неврохирургия и т.н. , което не е нормално. Условията все още не са на добро ниво и на нивото, на което трябва да са. Хубавото е, че разполагаме с по-добра апаратура и опитни специалисти – в момента сме на ниво в ортопедия, каквото е нивото в Европа – като знания, умения и донякъде като апаратура. Това, което се прави в Германия, се прави и в по-голяма степен и в България поради простата причина, че хората могат да отидат да учат и да видят, да знаят кое как става. Но има голямо негодуване и медицинските сестри са под постоянен протест например“, заяви д-р Митковски.

Неговите наблюдения са, че медицинските работници се чувстват недооценени. За пример той посочи, че нощният труд е стотинки при положение, че средната заплата в България вече е над 1000 лв. Не може един лекар да взима под 1000 лв, а за сестрата още по-малко. И това е защото е спряла реформата. Въведоха се някакви клинични пътеки, но те не бяха добре остойностени. В  момента в големите болници няма значение колко работиш, ако работиш повече ще се умориш повече, но това не значи, че ще получиш по-голямо възнаграждение”, сподели д-р Митковски.

Цялото интервю с него може да видите ТУК!

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *