Раид Насралах - палестинец, екскурзовод, живял и учил в България по време на социализма от 1980 до 1986 г.

Кога за първи път посети България?

Септември 1980 година. Тогава, за да учиш в България трябваше да имаш стипендия, която българската държава даваше на всички организации по света, за да могат да изпратят гражданите си да учат в страната. Аз бях член на израелската комунистическа партия и получих тази стипендия. Така дойдох в България да уча в продължение на шест години от 1980 до 1986 г. Всяка ваканция се връщах в моя роден град Назарет, който се намира в Израел, но цялото население там е палестинско.

Какво представляваше израелската комунистическа партия? Ти си бил нейн член?

Тази партия се бори за мир в Близкия изток(особено между палестинци и израелци) и за равноправие между цялото население на Израел – араби и евреи. В Израел живеят около 75% евреи, 20% палестинци и 5 % са християни, които са дошли от различни страни да живеят в Израел и то най-вече от Русия. Затова в Израел живее голям брой национално малцинство от палестинци, които след войната от 1948 година са успели да останат да живеят в рамките на новосъздадената държава Израел въпреки всички събития, които бяха против палестинците. Целият палестински народ беше изгонен от родината си и оттогава имаме проблем с бежанците, които живеят в лагери в страните около Израел – в Йордания, Ливан и Сирия. Част от палестинския народ останахме в новосъздадената държава. През 1947 година ООН взе решение, че в рамките на историческа Палестина трябва да се създадат две държави – една еврейска и една арабска и това да са Израел и Палестина. Тоест историческа Палестина да се раздели на две държави и във всяка държава да има национални малцинства. Тоест в Израел да има мнозина евреи, а малцинство да са араби, а обратното да е в Палестина. Според това решение моят роден град Назарет не трябваше да е в рамките на Израел, а на Палестина. В резултат на войната еврейските военни групи успяха да отвоюват повече територии от първоначално предвидените. След края на войната между араби и евреи от 1948 година и решението да се спрат военните действия и около 15% от населението, които са палестинци, останаха да живеят в Израел. 70 години по-късно процентът на това население в Израел се повиши и стигна около 20%. В Израел в момента живеят около 1 600 000 палестинци, които имат израелски паспорти.

По време на социалистическия режим на Тодор Живков България по-скоро подкрепя политиката на Палестина и арабските страни, отколкото държавната политика на Израел?

България по това време подкрепяше всички държави, които се борят за свободата си като в това число влизат и палестинците. България никога не е била против евреите като такива, а напротив. По време на Втората световна война спасява своите евреи от лагерите на смъртта. България и тогава, и сега, подкрепя всякакви акции, които водят до мирно състояние между народите и в това число между израелци и палестинци. Ние също подкрепяме това. По време на социализма беше по-ясно, че България подкрепя борбата на палестинците за самостоятелна държава и Израел трябва да се оттегли от всички окупирани територии в Западния бряг на река Йордан, Голанските възвишения и други територии, които бяха окупирани от израелци. България подкрепяше и борбата на палестинските жители на Израел за равноправие. Израелската комунистическа партия имаше братски отношения с БКП и в рамките на тези отношения получава от БКП всяка година определен брой стипендии, с които изпращат студенти, които нямат такава възможност да учат медицина и право например. В това число да учат и в АОНСУ (Академия за обществени науки и социално управление) при ЦК на БКП. Аз бях един от тези, които завършиха академията през 80-те години.

Как ти се стори България през тези години?

България беше много спокойна държава, тиха и чиста. Няма много продукти, но има режим. За първи път посетих България след смяната на режима през 2000 г., а след това и през 2015 г. и видях как има много магазини и продукти, има свобода на словото и право на протести, но няма спокойствие. Има много бедни хора, има много хора, които искат пари и помощ като минаваш по улицата. Има хора, които чакат на входа на ресторантите да искат помощ ,но щом българският народ така е решил ние като чужденци уважаваме това решение. Има протести и демонстрации на жълтите павета – разчитам на българския народ, той ще избере най-накрая какво е добре за него.

Как живеете палестинците, които сте учили в България? Имате общност, имахте и срещи с Бойко Борисов?

Да, това е Асоциация на чуждестранните студенти, учили в България. Ние сме около 400 души, които са получили стипендия да учат в България от края на 60-те до края на 80-те години. Средно в България са учили от 10 до 12 души и до ден днешен има хора, които учат в България (главно медицина) на английски език за собствена сметка. Тази организация пази връзката с България и връзката с българската култура, наратив и традиции. Каквото сме се опитвали да правим като група и имаме добри връзки с българското посолство в Тел Авив. Приемаме и гости от България, имахме фолклорен състав от Варна с народни български песни и танци. В Назарет имаше концерт и дойдоха хора да видят българския фолклор.

Подкрепят ли българските институции такива общности като вашата?

Не е материална, а е морална подкрепата поне засега. Ние знаем какво е състоянието в момента в страната и, че няма възможност за материална подкрепа. В Израел има такава голяма българска общност от евреи, които са бивши български граждани и са решили да напуснат родината си България и да дойдат да живеят в Израел. Главно те се преместиха да живеят в Яфо, Бат Ям и др. около Тел Авив и там има общност от българи, които пазят духа на България.

Каква е ситуацията в Израел? Говори се много по темата с окупираните земи на Западния бряг на река Йордан и в ивицата Газа? Израел се стреми към споразумения с арабски държави?

Даже и Израел и САЩ да успеят да стигнат до мирни споразумения с всички арабски страни докато не се уточни статутът на Палестина нищо няма да се промени в нашия район. Главният проблем е проблемът на палестинския народ, който търси свобода и да спре да живее под окупация. Да спре анексирането на палестински земи и територии и да спрат всички акции от Израел към палестинския народ в източен Йерусалим, в ивицата Газа и в Западния бряг на река Йордан. Такова е становището на ООН, че палестинската държава трябва да се създаде на тази територия тя даже е по-малка с 50% от предвидената територия през 1947 г. за палестинска арабска държава. Въпреки това ООН реши, че 22% само от територията на историческа Палестина трябва да е територията на новата палестинска държава. Паралелно с това трябва да се реши и въпросът с палестинските бежанци. По закон никой няма право като бежанци да не ни дава право да се върнем в коренните си села и градове. Който иска да живее в тази палестинска държава трябва да има право на компенсации. Иначе нищо няма да се промени в Близкия изток даже Израел и САЩ да се договорят със Саудитска арабия, Египет и Судан или ОАЕ и Катар и всички 21 държави и остане само въпросът на палестинците нищо няма да се промени.

Възможно ли е да се създаде палестинска държава?

 Ние сме в 21 век всичко е възможно. Няма как да не се създаде такава държава, ако това ще доведе до мир не само между Палестина и Израел, но и мир в целия Близък изток. Ако има мир в Близкия изток ще има мир и в целия свят. В светите земи се намират най-свещените за християни, евреи и мюсюлмани реликви. Имаме Божи гроб, джамията Ал Акса, стената на плача и местата, в които е роден Иисус Христос, Назарет градът на Благовещение. Да се стигне до мир в този район ще доведе до мир в целия свят. Тогава няма да има ДАЕШ или Ислямска държава. Тръмп или Байдън може да решават каквото си искат – Йерусалим да е столица на Израел, да анексират около 33% от територията на Западен бряг на река Йордан има такава програма за анексиране на тази територии. Имат правото на силата, но силата на правото е в ръцете на палестинците. Докато има палестински народ около 12 милиона по света – в окупираните земи са около 7 милиона и след 10 години броя на евреите и палестинците в територията на историческа Палестина ще е равен. Тоест ние сме се върнали до същото положение от 1947 година. Каквото и да правят няма да решат същността на проблема – тоест има национален проблем. Има народ, който е лишен от национални права. В парламента има арабска партия, но тя няма достатъчно гласове, за да определя сама политиката на страната. Палестинците сами по себе си няма как да направят промяна!

Ти си екскурзовод на български групи в Израел. Какво може да се види в тази държава?

Като реших да стана екскурзовод не мислих за български език, защото 25 години не бях ползвал езика. Като свърши двугодишния курс и получих разрешение за екскурзовод реших, че трябва да възстановя езиковото си знание и ходих на изпит за възстановяване на езиковото си знание. От тогава почнах да водя български групи, които посещават свещените земи за 5-6 дни. Посещенията включват Йерусалим и Божи гроб, джамията Ал Акса, която е важна за мюсюлманите и стената на плача където евреите вярват, че това е каквото е останало от втория храм на евреите. Посещава се Витлеем градът на Рождество Христово, Мъртво море и град Йерихон най-ниският град в света около 400 метра под морското равнище. След това отиваме в Назарет и църквата на Благовещение. Галилейското езеро посещават туристите, Хайфа и Бахайските градини, град Акко, Тел Авив и град Яфа, свързан със свети Петър и град Лида, където е гробът на свети Георги и ще се върнат със сертификат на хаджии.

stories

View all posts

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *