Мутренските години са повлияли значително на културното развитие на България. Това мнение изрази вокалистът на „Подуене блус бенд“ Васко кръпката в интервю за „Истории от прехода“. Той си спомни за един от най-тъжните си дни в живота през 1994 г., когато „със силата на бухалките“ е била наложена чалгата, а българските момичета в 6 клас са започнали да приличат на проститутки“. 

„Имах 3 албума на пазара – „комунизмът си отива“, „кучето на крайния квартал“ и „нека бъде светлина“. Спомням си, че хората започнаха да си купуват касетки за колите и ми се обадиха от склада и ми казаха: „бате Васко, ела да си прибереш нещата, дойдоха други началници с бухалки и казаха : тук ще има друга музика“. Отивам и намирам кашон, на който пише Васко Кръпката, приготвен да се маха. Друг кашон, на който пише Янка Рупкина, също приготвен за изнасяне. Теодоси Спасов, „Атлас“, „Медикус“, Валя Балканска, „Щурците“, „ФСБ“ – музика … Всичко беше приготвено и на рафта вече имаше: „ръгай чушки в боба“, „дънките ще ти цепна“ , „на теслата дръжката“. Всичко това беше наложено с бухалките, народът не го пожела, народът си го купи. Направиха бизнес от това нещо, но народът можеше да си купи и Янка Рупкина, и Валя Балканска. Резултатът е налице – от цялото нашествие на тази простотия днешните деца в не знаят коя е Янка Рупкина, не знаят коя е Райна Кабаиванска. Те смятат Моцарт за бонбони и Бетовен за куче“, обясни Васко кръпката.

Въпреки това по негови думи влиянието им в последните години е намаляло драстично и България е много различна, въпреки масовото недоволство в хората. „България върви напред колкото и хората да мрънкат, да съжаляват и да плачат, че едно време е било по-евтино. Ами то и по турско робство е било още по-евтино… Миналата 2019 г. бях в Австралия и Нова Зеландия и свирих на българите там. Каквито коли има там, такива има и във Варна. Това означава, че все пак българите сме направили крачка напред – българи има по целия свят. Това не съм го и мечтал, не съм си и представял, че дъщеря ми ще отиде в Америка, ще се влюби, ще се ожени и ще си дойде в България да живее. Тя се върна тук, след като живя в Америка 8 години и каза, че в България и е по-добре да живее, отколкото в Америка (дойде тук заедно с американския й мъж)“, разказа вокалистът на „Подуене блус бенд“.

Той е на мнение, че комунизмът вече си е отишъл, но предпоставките за неговото връщане са винаги налице. Именно заради това съветва всички да гледат напред и да не се поддават на твърдения, че трябва да се връщаме назад в миналото. „Живеем в капитализъм, който е осъществяван от комунисти и техните деца. Светът и България вървят напред, ние сме свободни и това е най-важното. Имаме избор и тези мутри, които ни управляват, те не са дошли с калашниците като на 9 септември 1944 г. – те са дошли с избори, така че опичайте си акъла и това е вечна мисия и няма край. Преход? Някои го наричат преход, други казват, че това е криза или излизане от криза – това е вечна мисия и борба между доброто и злото“.

Цялото интервю на „Истории от прехода“ с Васко Кръпката може да видите ТУК!

stories

View all posts

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *