Проблемът с прекомерното застрояване в курортните комплекси и големите градове в България може да се реши само с промяна в сега действащите закони. Това мнение изрази главният архитект на Варна Виктор Бузев в интервю за „Истории от прехода“ . Според него настоящият закон позволява на собствениците на имоти да строят и често делата, които се водят от страна на администрацията, са присъдени в полза на инвеститорите.

„Законодателството дава възможност да се случи това застрояване. Не си въобразявайте, че това, което се случва, е против закона и е с някакви подмолни действия, напротив. На първо място администрацията провежда градоустройствената политика, която е свързана с планове за цели местности и квартали, които са изработени по действащото законодателство. След това идва ред на инвестиционния проект и проектирането на самата сграда – тя също се съобразява с една камара наредби и същия закон. После идва доклад на надзорна фирма, която проследява дали законът се е спазил и чак така влиза при главния архитект, който също преглежда за законността. Издава се разрешение за строеж, което също има срок за обжалване. След такава поредица от стъпки и стриктно спазване на закона в крайна сметка резултатът е този. Отговорът е елементарен – за да няма такова застрояване трябва да се промени законът“.

Главният архитект на Варна обясни още, че дори и да издаде отказ за строеж на даден инвестиционен проект, то най-накрая съдът се произнася спрямо действащото законодателство. „Правя усилия по някакъв начин да се регулира този процес, но мечтата на всеки инвеститор е да получи максимума. По-лошото е изчезването на ценностите и промяната на ценностната система – в момента единствената ценност, която изповядва младото поколение, е „цар кеш“ и парите. Младежите стават големи хора, почват собствен бизнес и това им е целта в живота“, каза още арх. Бузев.

Той даде пример с познатата като „картофена къща“ във Варна, която беше съборена преди повече от 10 години, въпреки че беше паметник на културата. Водените дела между администрацията и собствениците на имота в крайна сметка са завършили в полза на последните и по думите на арх. Бузев предстои изграждането на: „нещо, което определено ще е извън контекста на средата“. Архитектът спомена, че е противник на имитацията, защото според него тя винаги си личи.

„Или правиш нещо ново и модерно и съответстващо на средата наоколо, или всичко друго е Лас Вегас, пирамиди, фараони, капители, гарги. За съжаление тези майстори ги няма – много лесно си личи, че това е една имитация, направена от стиропор. След 5 години боята пада, материалът е нетраен. Едно време майсторите са работили с камък, дърво, керамика – трайни материали. Гаранцията на един автомобил в момента е няколко години и го хвърляш – така е навсякъде в живота. Архитектурата обаче остава по-дълго в обкръжението ни и затова е отговорна работа – какво оставяш след себе си. Баба ми света и памет ми казваше : „недей, Вики, недей да ставаш архитект. Стани един доктор“ . И аз я питах защо да стана доктор и тя казваше: „на доктора срамът гние на 2 м. под земята, а на архитекта всички го гледат“ и сега като се замисля доста права е била жената“, каза главният архитект на Варна.

Относно т.нар. „дупка“ в центъра на Варна, под която преди повече от 30 години археолозите направиха открития, свързани с античния град Одесос, архитект Виктор Бузев сподели, че предстои  международен конкурс за бъдещето на това емблематично за Варна място.  „Надявам се, че ще участват млади и креативни хора от цял свят и на това място ще се случи нещо с много смисъл и човешки мащаб“.

Цялото интервю на „Истории от прехода“ с арх. Бузев  може да видите ТУК!

stories

View all posts

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *