Истории от прехода
Епизод 9

Анка Дечева

Какви са вашите спомени от периода на социализма, все пак се намираме в Ретромузей Варна?

Тук се връщам във времето на моето детство, навява ми много добри спомени от миналото, като ученичка например.

Къде бяхте вие на 10 ноември 1989 година?

 Бях в Добрич, следях новините, за времето си всичко си беше горе долу добре.

С какво се занимавахте по време на социализма?

С държавна работа се занимавах. От времето на прехода останах с лошо впечатление, че се закриха всички предприятия – това не беше хубаво. В Добрич имахме много заводи и фабрики и ако днес те съществуваха всички щяха да имат работа, нямаше да има толкова голяма безработица и децата ни нямаше да заминават в чужбина.

Какво си спомняте от самата дата 10 ноември 1989 г.? Как реагираха хората около вас?

Не сме очаквали, че ще настъпи такава промяна. По това време хората си имаха средства и обзаведени домове. Нямаше криза и младо семейство като се задоми да трябва да тегли кредит, за да се обзаведе и да създаде семейство както е в момента.

Татяна от Украйна

Какви са вашите спомени от периода на социализма, къде бяхте вие тогава, къде живеехте?

Омъжена съм за българин, но съм рускоговоряща – рускиня с българско гражданство. Дойдох в България през 1982 г. и в Ретромузея видях нещата, които бяха част от моето детство – ролки за коса, играчки, парфюм „Наташа“. Майка ми работеше в Паспортна служба и тук намерих уреда, с който тя перфорираше самите паспорти. Върнах се в това време отново и ми стана много приятно. Мъжът ми имаше Москвич 412 и точно него го видях тук в музея. До 1982 г. живеех в Севастопол и касовият апарат, който съм ползвала там, го видях и тук – в Ретромузея.

Как беше животът в Украйна и СССР по това време?

Имаше много дефицит. Този, който разполагаше с повече средства, можеше да си позволи стока, която вкарваха от чужбина по нелегален начин. Докато сега има всичко, но човек няма пари. Тогава имахме много пари, но нямаше стока.

Имаше ли разлика между съветския режим в СССР и този в България?

Не толкова голяма. Аз имах всичко като дете – майка ми успяваше да набави играчки, кукли. В Украйна сега е много по-сложно, тогава ползваха евтин газ. Не обичам политиката, но може би това е с някаква цел – самият преход да е такъв.

Когато смениха Тодор Живков вие сте били в България, как реагираха хората около вас?

Изненадани и учудени бяха, защото имаше работа, но наистина я нямаше демокрацията, която всички искахме. Ходихме да стачкуваме, докато сега ни се струва, че е обратното – съжаляваме, че го няма Тодор Живков. Няма я работата, която търсихме. Например от 2-3 години с нещо, с което преди не бих си и помислила да се занимавам – водя организирани групи и организирам екскурзии. Завърших икономика и търговия и работих в аптечния склад и магазините. Животът ме научи обаче да правя неща, които не са свързани с образованието ми.

Как премина този период на преход в Украйна?

По същия начин като в България – всичко се затвори и закри и премина на внос. Това, което го имаше преди, вече го няма. Останаха само вкусните бонбони, които се произвеждат в Киев.

Лора от Естония

Как реагираха хората в Естония при разпада на СССР?

За много хора беше странно и непонятно когато СССР се разпадна. Аз мога да кажа моята гледна точка – бях много щастлива когато през 1991 г. се образува нашата естонска република. Причината е, че благодарение на това успях да си намеря работа и да получа много възможности, които преди това не бях имала. Започнах да живея, построих си дом и ако не се беше образувала Република Естония със сигурност нямаше да мога да посетя България например. Тоест в новата естонска република получих много възможности, които нямах преди това.

Какви са вашите спомени от първите години след падането на режима? Трудно ли ви беше?

Да, беше трудно. Спомням си като получих първите си хартиени крони – не знаех какво да правя с тях, къде и за какво да ги използвам. Но след това хората свикнаха, но в началото им беше непонятно. Естония е малка държава и хората искаха да съхранят своята култура, обичаи и фолклор. Естонците много обичат страната си и всички искаха да помогнат, за да може тя да просперира. Точно заради това в днешно време Естония е най-развитата икономически държава от всички прибалтийски републики.

Кое ви хареса най-много в България и как ви се струва нашата страна?

Много ми харесва българският климат, както и самите хора, които живеят тук. Те са отзивчиви и добродушни и, ако се отнесеш с тях с добро, ще ти отвърнат със същото. Българите са „friendly”, докато естонците са по-студени. Може би това се дължи на климата – не знам, но тук е по-топло и се чувствам по-комфортно.

Има ли разделение в Естония на преди и след падането на СССР?

Има голяма разлика в Естония преди и след СССР. Ако преди имах някакъв талант в съветска Естония нямаше да мога да го реализирам. Можеше само, ако си комунист. Докато когато Естония стана независима република и дойде новата власт аз станах нужен кадър, започнах високоплатена работа в голяма фирма. Уважаваха ме като специалист и можех да отида във всяка държава, която е член на ЕС. Границите се отвориха и можех да общувам свободно.

stories

View all posts

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *